Anna om hoten efter anmälan mot Assange

Uppdaterad 2013-06-26 | Publicerad 2013-06-25

Förföljdes svårt efter polisanmälan mot Wikileaksgrundaren

Anna, 34, berättade för polisen om Julian Assanges övergrepp.

Sedan dess har hon utsatts för förföljelser och hot.

– Den vildaste historien av alla var att jag är en CIA-agent, säger hon i en ny amerikansk dokumentär om Wikileaks.

Den nya amerikanska dokumentärfilmen "We steal secrets: The story of Wikileaks" visades första gången på independentfestivalen Sundance i USA i januari.

I samband med premiärvisningen twittrade Assange: "En oetisk och partisk titel i samband med pågående brottsmål. Det är åklagarens hävdan och det är falskt".

Önskade drönare mot Assange

Filmen skildrar till en början Assange otroliga idealistiska framgångssaga, då han av många beskrevs som "öppenhetens John Lennon", men landar i en sorglig bild av en ensam, hemlös, paranoid man som utsätter sina egna medarbetare för samma censur som han ville utrota, och vars rotlöshet som grundats i den kringflackande barndomen dövas med digitala David- och Goliatsegrar och den köttsliga driften att göra kvinnor med barn.

Organisationens avslöjanden om bankskandaler, 9/11-attacken och amerikanska arméns övergrepp mot civila i krigen i Afghanistan och Irak, gjorde Assange till villebråd bland världens makthavare. Amerikanska politiker talade i tv om att "låta en drönare ta honom".

Tog av sig kondomen

Mitt i kalabaliken kring honom 2010 polisanmäldes han plötsligt i Sverige, efter att två kvinnor, Maria, 26, och Anna, 31, uppgett för polisen att han vid två separata tillfällen trots att de krävt kondom, tagit av sig kondomen under sex.

Maria uppgav dessutom att hon, efter att ha haft frivilligt sex med Assange, vaknade av att han hade sex med henne utan skydd mot hennes vilja.

Kvinnorna ville via polisen tvinga Assange att testa sig för könssjukdomar, men polisen bedömde händelserna som brott. Assange begärdes häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och ofredande.

Sedan ett år gömmer han sig i London på Ecuadors ambassad som beviljat honom asyl, för att undvika att utlämnas till Sverige.

Våldtäktsmisstankarna mot Assange har väckt enorm uppståndelse över hela världen, demonstrationer i London med häcklande plakat mot svenskorna som påstås ha utsatt Assange för en "honungsfälla".

”De kom till mitt hem”

Många, även kända personer som dokumentärfilmaren Michael Moore, propagerar för att sexanklagelserna är en förtalskampanj och konspiration för att stoppa Assange.

Anna och Maria har utsatts för svåra förföljelser och hot. Under en tid har Maria levt under skydd.

Anna, nu 34, deltar nu i dokumentären, filmad med peruk och i motljus.

– Det förekom så många rykten och rena fantasier. Den vildaste historien var att jag var en CIA-agent, säger Anna och fortsätter:

– Det här är ett brottsfall, ingen offentlig debatt.

På nätet florerar mängder av hotfulla bilder och kränkande budskap mot Anna och Maria.

– Vi har varit utsatta förföljelser. Under två år har människor kommit till mitt hem. Det har varit hot, mest sexuella hot, säger Anna.

Spädde på konspirationsteorierna

Hon tar upp att många vill jämföra den nu fängslade läckan Bradley Manning och Julian Assange situation:

– Det är ju löjligt. Assange sitter inte i fängelse. Han har låst in sig för att slippa svara på ett par rätt enkla frågor.

Enligt tidigare nära medarbetare till Assange var det Assange själv som beslutade att kommunikativt utåt "slå ihop" sexanklagelserna mot honom och den politiska jakten som handlade om att få stopp på Wikileaks för att ge bränsle åt konspirationsteorierna.

– Julian gjorde det medvetet, och det fungerade, säger en tidigare talesman för Wikileaks.

– Han kunde själv ha stoppat ryktena, säger Anna.

Aftonbladet har varit i kontakt med Anna som inte vill kommentera ytterligare.

”Ingen motsvarighet”

Advokat Claes Borgström, Annas målsägandebiträde, beskriver hetsen som kvinnorna utsatts för:

– Det finns ingen motsvarighet till det de fått utstå. Att brottsoffer fått ta emot så mycket hat och hot. Det har inte gjort något, utan har berättat något som polis och åklagare bedömt som brottsligt, säger han till Aftonbladet.

Om läget just nu i fallet säger han:

– Det är ett absolut dödläge. Det är status quo. Det finns ingen möjlighet att påverka varken från svenska eller brittiska myndigheter. Han sitter på ambassaden och det är bara han som kan göra något åt det här.

Har fyra barn

Enligt Borgström är det faktum att situationen är så låst besvärlig.

– Ovissheten är naturligtvis jobbigt för henne. Att det aldrig kommer till ett avslut. Men hon är en klok person. Hon arbetar och lever sitt liv som vanligt numera.

I polisförhören med den yngre kvinnan Maria framkommer att Assange gärna ville skoja om att hon skulle råka bli med barn. En ex-Wikileaksmedarbetare påpekar i dokumentären att Assange har fyra barn med fyra olika kvinnor runtom i världen.

– Assange är den ultimata digitala människan. Kanske att han kompenserar med den köttsliga driften att göra kvinnor med barn.

Journalisten Donald Boström var i kontakt med Assange om journalistiskt samarbete om Wikileaks och stod i daglig kontakt med både honom och Anna under Assanges Sverigevistelse, då Anna erbjudit Assange att bo i sin lägenhet.

Vittne: ”Är inte svart och vitt”

Därför har Boström vittnat i polisförhör och vittnar även i dokumentären. Till Aftonbladet säger han:

– Ingen har ju varit med i sovrummen, men av den dagliga kontakten jag hade med både Julian och Anna, har jag kunnat dra två enkla slutsatser: att vare sig Anna eller Maria konspirerade med USA, och att det inte handlade om någon våldtäkt. Det är inte svart och vitt. Jag tror alla parter tjänar på att det kommer fram, inte minst för Wikileaks och Assange.

– Mitt råd direkt till Assange var att konfrontera och diskutera saken. I efterhand håller ju alla med om att det inte finns grund för någon grövre brottsmisstanke.

– Huvudansvaret ligger ju hos svenska myndigheter, som borde åka till London och förhöra honom. Det har gjorts förr, exempelvis i Trustoraffären. Men mitt råd till Assange är fortfarande att han tjänar på att ta sig hit så fort som möjligt

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

Många vändor i Assangefallet

I Sverige

20 augusti 2010
En 26-årig kvinna uppger att hon, efter att ha haft frivilligt sex med kondom, under morgonen den 17 augusti vaknade av att Assange hade sex med henne utan skydd mot hennes vilja i sitt hem i Enköping.

En 31-årig kvinna anmäler Assange för ofredande. Hon uppger att han den 13 augusti medvetet, mot hennes vilja, haft sönder sin kondom och fått utlösning i henne under sex.

26-årig kvinna Jouråklagare anhåller Julian Assange i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och ofredande.

21 augusti 2010
Ärendet överförs till ordinarie åklagare på City åklagarkammare i Stockholm.

25 augusti 2010
Åklagaren beslutar att lägga ned förundersökningen om våldtäkt.

27 augusti 2010
Advokat Claes Borgström, målsägarbiträde till de kvinnor som anmält Assange, begär överprövning av åklagarens beslut om att lägga ned förundersökningen om våldtäkt. Överprövningsbegäran skickas till Utvecklingscentrum Göteborg.

1 september 2010
Överåklagare Marianne Ny beslutar återuppta förundersökningen om våldtäkt. Förundersökningen om ofredande utvidgas till att omfatta samtliga händelser i anmälan.

September 2010
Julian Assange anhålls i sin frånvaro.

18 november 2010
Marianne Ny begär Julian Assange häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, tre fall av sexuellt ofredande samt olaga tvång. Skälet är att han inte kunnat höras under förundersökningen.

Stockholms tingsrätt beslutar att häkta Assange i sin frånvaro, i enlighet med häktningsframställan.

För att verkställa häktningsbeslutet beslutar åklagaren att efterlysa Assange internationellt och utfärda en så kallad europeisk arresteringsorder.

22 november 2010
Julian Assange överklagar tingsrättens häktningsbeslut till Svea hovrätt.

24 november 2010
Svea hovrätt avslår överklagandet och beslutar att han ska vara fortsatt häktad, på sannolika skäl misstänkt för olaga tvång, två fall av sexuellt ofredande samt våldtäkt, mindre grovt brott.

Den internationella efterlysningen och den europeiska arresteringsordern justeras i enlighet med hovrättens beslut.

30 november 2010
Julian Assange överklagar Svea hovrätts häktningsbeslut till Högsta domstolen

2 december 2010
Högsta domstolen beslutar att inte medge Julian Assange prövningstillstånd. Svea hovrätts beslut står därmed fast.

På begäran av brittisk polis kompletteras den europeiska arresteringsordern med information om maxstraffen för brotten sexuellt ofredande och olaga tvång.

I Storbritannien

7 december 2010 
Julian Assange grips av brittisk polis.

16 december 2010
Häktningsförhandling i Westminster Magistrates Court i London. Domstolen beslutar att han ska släppas fri mot borgen.

7-8 februari 2011  
Förhandling i London om överlämnande enligt en europeisk arresteringsorder.

24 februari 2011
Domstolen (Westminster Magistrates Court) tillkännager sitt beslut om att överlämna Julian Assange enligt arresteringsordern.

Mars 2011
Julian Assange överklagar beslutet om överlämnande till Sverige.

12-13 juli 2011
Förhandling i High Court i London om överlämnande enligt en europeisk arresteringsorder.

2 november 2011
High Court i London beslutar att överlämnande ska ske i enlighet med den europeiska arresteringsordern. Beslutet kan överklagas. 

15  november 2011
Julian Assange begär prövning av beslutet från High Court att han ska överlämnas till Sverige. Detta ska prövas av The Administrative Court, där en förhandling ska hållas den 5 december.

5 december 2011
Domstolen ger Assange rätt att inom 14 dagar begära prövningstillstånd vid Storbritanniens Högsta domstol.

16 december 2011
Storbritanniens högsta domstol, the Supreme Court, ger Assange prövningstillstånd. Förhandlingen startar den 1 februari 2012.

1-2 februari 2012
The Supreme Court prövar om åklagare är att anse som en rättslig myndighet enligt den engelska lagstiftningen om den europeiska arresteringsordern. 

30 maj 2012
The Supreme Court meddelar att man beslutat att avslå Assanges överklagan och att han därmed ska överlämnas till Sverige. Man beviljar dock försvaret 14 dagar att lämna in en begäran om att domstolen ska öppnas för fortsatta överläggningar.

12 juni 2012
Assange lämnar in begäran om att domstolen ska återuppta förhandlingarna.

14 juni 2012
The Supreme Court avslår Assanges begäran om att förhandlingarna ska återupptas. Man beslutar också att tidsperioden för att hämta Assange till Sverige inte ska börja löpa förrän efter 14 dagar.

19 juni 2012
Assange begär politisk asyl på ecuadorianska ambassaden i London.

16 augusti 2012
Ecuador beviljar Assange asyl.