Flera svenskar på mytomspunnen maktträff

Publicerad 2013-06-07

I dag träffas världens absoluta maktelit när den mytomspunna Bilderberggruppen har möte.

Från Sverige deltar flera toppolitiker och några av de högsta cheferna inom näringslivet.

– Det är ett bra tillfälle att föra samtal och knyta kontakter med människor som verkar inom politik, näringsliv, media och på universiteten, säger utrikesminister Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga.

Här, strax norr om London, sker mötet.

I dag inleds det årliga mötet som Bilderberggruppen håller, detta år förlagt i Hertfordshire strax norr om London. På mötet kryllar det av världskända politiker, företagsledare, journalister och forskare. Gruppen bildades 1954 i Holland och var tänkt som en diskussionsklubb som skulle verka för att förhindra ett tredje världskrig. Numera handlar det dock om att utbyta idéer och knyta kontakter, framför allt mellan Europa och Nordamerika.

Mytomspunnen grupp

Gruppen är mytomspunnen och deltagarlistorna hålls hemliga in i det sista. Mötena är privata - enligt Bilderberggruppen för att deltagarna ska kunna tala öppet och ärligt.

Under åren har flera svenska företagsledare och politiker bjudits in. Även i år finns flera svenskar bland deltagarna, bland annat utrikesminister Carl Bildt (M) och finansminister Anders Borg (M). Dessutom är S-ledaren Stefan Löfven på plats, efter att han fått en personlig inbjudan av Investors ordförande Jacob Wallenberg som sitter med i gruppens styrkommitté som består av ett 30-tal personer.

Carl Bilts pressekreterare Erik Zsiga vill dock tona ned hemlighetsmakeriet som omhuldar mötet.

– Den bilden är inte helt rättvis. Det handlar om människor från olika sfärer som träffas och diskuterar och knyter kontakter. Det är både politiker, forskare, näringslivsföreträdare men även journalister, säger han.

Avhandlar tunga frågor

På Bilderberggruppens hemsida slås fast att årets konferens bland annat kommer att avhandla jobbfrågan, amerikansk utrikespolitik, Afrikas utmaningar, EU-frågor och utvecklingen i mellanöstern.

Både Carl Bildt och Anders Borg har deltagit vid tidigare möten, medan det är premiär för Stefan Löfven. Från Sverige kommer också Investors vd Börje Ekholm att närvara tillsammans med Jacob Wallenberg.

Bland de andra deltagarna finns EU-kommissionens president José Manuel Barroso, för detta amerikanska utrikesministern Henry Kissinger, förre italienska premiärministern Mario Monti och Internationella Valutafondens chef Christine Lagarde.

Mötet avslutas på söndag. S-ledaren Stefan Löfven åkte tidigare till London och träffade i går tillväxtnätverket NESTA och besökte bland annat London School of Economics.

Vet mer

Det här är den hemliga Bilderberggruppen

Har sedan 1954 hållit ett årligt möte.

Prins Bernhard av Nederländerna var värd för det första på Hotel de Bilderberg i Nederländerna, därav namnet.

Konferenserna äger oftast rum på våren med drygt 100 gäster med ungefär tre gäster per land. Deltagarna består av den europeiska och amerikanska politiska eliten, de mest förmögna företagsledarna och inflytelserika bank-cheferna i världen.

Diskussionerna kretsar kring mänsklighetens ekonomiska och politiska framtid.

Mötena är inofficiella och slutna, vilket bidragit till kritik för hemlighetsmakeri och fått konspirationsteorierna att flöda. Medier har aldrig fått tillstånd att delta. Det släpps inte heller något offentligt uttalande efteråt om gruppens slutsatser och diskussioner.