Åke var Europas förste webbredaktör

Uppdaterad 2023-12-14 | Publicerad 2010-01-18

1994 var det han som gjorde aftonbladet.se

Europas förste nyhetsredaktör Åke Berglund tillsammans med Bosse Hedin, Aftonbladetchef som tidigt förstod storheten med internet.

Aftonbladet var först i Europa med nyheter på nätet.

1994 drev nyhetsredaktören Åke Berglund sajten på egen hand.

– Jag har aldrig varit en datanörd. Jag förstod inte hur stort det var förrän långt senare, säger han i dag.

Åke Berglund, 69, är historisk.

1994 blev han Aftonbladets – och Europas – förste nyhetsredaktör på nätet.

– Fem miljoner unika besökare är helt enormt. I början ansågs 7000 vara väldigt svårslaget. Då var vi först och hade ingenting att jämföra med, berättar han.

När aftonbladet.se startades var det få som visste vad internet var.

– Det var faktiskt kulturredaktionen som var allra först. Där fanns en eldsjäl som var väldigt intresserad av nätet och som började publicera kulturartiklar på webben, berättar Åke Berglund.

Premiär Den 25 augusti 1994 föddes aftonbladet.se. Här är gänget som gjorde det: (fr v) Håkan Jaensson och Anders Paulrud från Aftonbladets kulturredaktion, Mark Comerford från JMK, Bo Hedin från Aftonbladet, Aftonbladets vd Gunnar Strömblad och Thorbjörn Lindskog, JMK. Alla trängde de in sig i Mark Comerfords stekheta arbetsrum på JMK för att närvara när den första sajten lades ut.

”Fortfarande bäst”

Snart insåg dåvarande chefen Bo Hedin att internet skulle bli stort och Åke Berglund, som arbetat som reporter på papperstidningen sedan 1970, fick uppdraget att bli nyhetsredaktör.

Berglund drev sajten från måndag till fredag mellan 08.00 och 17.00.

– Det var en pionjärtid, det går inte att jämföra med hur det ser ut i dag, säger Åke Berglund.

– Att det sedan dess har gått så bra beror dels på att vi var först och dels på att sajten är så professionellt skött. Sajten är fortfarande bäst.

Aftonbladet.se den 25 augusti 1994.

”En revolution”

Utvecklingen gick snabbt framåt.

Ett år efter starten anställdes Ulf Karlson, som fortfarande arbetar som redaktör på aftonbladet.se. Från och med allhelgonahelgen 1995 arbetade Karlson och Berglund i skift och nyheter publicerades dagligen på aftonbladet.se.

– Internet har förändrat världen, men det begrep vi inte när vi började. Jag och Åke försökte förtvivlat lära oss html-kod, vid några tillfällen lyckades vi släcka ner hela sajten, berättar Ulf Karlsson.

I dag är Ulf Karlsson glad över att ha varit med från början.

– Jag har varit med om två revolutioner inom journalistiken. Först datorer och sedan internet. Nu väntar jag på den tredje.

”Gapet ökar”

Kalle Jungkvist var chefredaktör för aftonbladet.se från 1999 till 2009, då Aftonbladets chefredaktör Jan Helin tog över ledarskapet även för webben.

– När jag började hade sajten inte över en miljon läsare på en vecka, det rörde sig snarare om 500 000, berättar Kalle Jungkvist, som i dag arbetar som senior advisor för Aftonbladet.

– Det är fantastiskt att aftonbladet.se ökar gapet till konkurrenterna år efter år. Det är en positon som inte återfinns i något annat land.

”Fantastiskt”

Den främsta orsaken är enligt Kalle Jungkvist att aftonbladet.se ständigt har utvecklats.

– Till skillnad från konkurrenterna trodde vi på webben redan från början. Vi började med att vara snabbast, sedan utvecklade vi feature och fördjupning. Därefter kom läsarmedverkan och webb-tv som fulkomligt exploderade.

– Det är fantastiskt. Jag känner mig lite stolt, trots att jag inte jobbar där längre.

Första chatten I februari 1996 var Robyn uppe hos aftonbladet.se och chattade med läsarna. Det var den allra första chatten för sajten.