Tio år – kantade av bråk och löpsedlar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-15

I oktober 2000 gjorde han oväntad entré som justitieminister.

Men efter tio år i politikens finrum sätter Thomas Bodström (S) nu punkt.

Hans väg har varit kantad av bråk och löpsedlar.

Under EU-toppmötet i Göteborg.

HOPPADE PÅ DEMONSTRANTER

Juni 2001. Som relativt nybliven justitieminister använder Bodström orden ”hot mot demokratin” i samband med Göteborgskravallerna. Senare välkomnar han en genomlysning av vad som gick fel i polisens arbete.

DRABBADES HÅRT AV LINDH-MORDET

Anna Lindh.

September 2003. Bodström är justitieminister när utrikesminister Anna Lindh mördas. Förutom en personlig tragedi för hennes familj, kallar han dådet ett angrepp på demokratin. Han säger också att fler ministrar borde skyddas av livvakter.

KÄNDE TILL CIA-AGENTER

Ahmed Agiza, en av de män som avvisades från Bromma.

Maj 2004. TV 4:s ”Kalla fakta” avslöjar att amerikanska CIA-agenter i december 2001 fått fri lejd att transportera två misstänkta terrorister från Bromma flygplats till ett specialfängelse i Egypten. Bodström är då justitieminister, men hävdar att han fick reda på CIA:s inblandning först i januari 2002. Men enligt Aftonbladets Eva Franchell, författare till boken ”Väninnan” och politisk sekreterare hos Anna Lindh, var både Bodström och Göran Persson informerade.

FICK KRITIK AV SSU-ORDFÖRANDE

Anna Sjödin.

Januari 2006. Thomas Bodström kritiseras, även av dåvarande SSU-basen Anna Sjödin, för sina förslag om buggning, utökade möjligheter till hemlig husrannsakan, telefonavlyssning, postkontroll och andra tvångsmedel, även i preventivt syfte, som ansågs integritetskränkande.

FÅR KRITIK FÖR ALLA SINA SIDOUPPDRAG

Oktober 2007. Det avslöjas att Bodström ska komma ut med en deckare. Redan 2003 debuterade han som författare med boken ”700 dagar i Rosenbad” och 2006 kom ”VM-feber: fotboll, vänskap, besatthet”. När han kritiseras för att ha för många sidouppdrag förklarar han senare att han skriver skönlitteratur när andra ser på tv.

FÖRSVARAR BARNFLICKAN

Januari 2008. Som advokat, med firma tillsammans med tidigare Jämo Claes Borgström, tar han flera högprofilmål, exempelvis som juridiskt ombud för barnflickan i våldtäktsmålet mot Tito Beltran.

REKLAMFILM I RIKSDAGEN

Per Westerberg.

April 2009. Det uppdagas att Bodström en månad tidigare spelat in en reklamfilm för sin senaste deckare i riksdagens kammare – mot reglerna. Han kritiseras av talmannen Per Westerberg (M).

STYRELSEJOBB I EN FRISKOLA

September 2009. Nyhetstjänsten Rapidus avslöjar att Bodström blivit styrelseledamot i friskolekoncernen Pysslingen. Mona Sahlin lovar ett i direktsänt ”Agenda” i SVT att ”ta honom i örat” om han missköter sitt riksdagsuppdrag.

HAN ÄR BORTA HALVA TIDEN

Oktober 2009. TV 4:s ”Kalla fakta” avslöjar att Bodström bara varit närvarande vid knappt hälften av tillfällena då riksdagen haft omröstning under våren, och kvalar in på tio-i-topp-listan över frånvarande politiker.

VÄGRAR DROGTEST

Augusti 2010. I ett webb-tv-inslag med ”P3 extra” går Bodström först med på att låta sig drogtestas. Sedan backar han plötsligt: ”Jag struntar i det.” Efteråt förklarar han att det är allt för integritetskränkande – trots att han är för frivilliga drogtester i skolan.

LÄMNAR RIKSDAGEN

15 oktober 2010. Aftonbladet avslöjar att Bodström hoppar av uppdraget som riksdagsledamot eftersom han inte får tjänstledigt för att bo med familjen i USA.