Australisk skarp signal: Släpp Assange!

TT-AP

Publicerad 2023-05-05

Australiens premiärminister Anthony Albanese är frustrerad över USA:s fortsatta ansträngningar att få wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnad.

Australiens premiärminister Anthony Albanese är frustrerad över USA:s fortsatta ansträngningar att få wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnad.

”Det räcker nu”, säger han i en tv-intervju.

”Det finns inget att tjäna på att Assange sitter fortsatt fängslad”, säger Albanese i en intervju med tv-kanalen Australian Broadcasting Corp.

Wikileaks grundare Julian Assange är australisk medborgare och sitter sedan fyra år tillbaka fängslad i Belmarsh-fängelset i Storbritannien. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt för att få asyl.

Enligt den australiske premiärministern måste Assanges fall analyseras för att se huruvida den tid han suttit fängslad överskrider den tid som kan anses vara ”rimlig” – om anklagelserna som riktas mot honom kan beläggas.

“Jag vill bara säga att det räcker nu. Det finns inget att vinna på att fortsätta att hålla honom fängslad”, säger Albanese i intervjun.

I juni 2022 gav den dåvarande brittiska inrikesministern Priti Patel grönt ljus för att utlämna Assange till USA, ett beslut som wikileaks-grundaren har överklagat.

Skulle Assange utlämnas till USA kan han åtalas för att via wikileaks ha publicerat hundratusentals läckta dokument om bland annat USA:s krig i Irak och Afghanistan.