Galleriorna säljs för 10 miljarder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-10

Britter nya ägare till Centrumkompaniet

Skärholmen centrum (till vänster), Ringen (ovan) och Fältöversten är några av de köpcentrum som ingår i affären.

Två engelska bröder köper Centrumkompaniet för 10,4 miljarder kronor.

Men oppositionen är kritisk till affären.

Snart äger det brittiska familjeföretaget Boultbee tio gallerior och flera bostadsfastigheter i Stockholm. Efter en omfattande budgivning från drygt 70 investerare slöts i går ett avtal till försäljningen av galleriorna som majoriteten gick till val på.

– Den här försäljningen bevisar att vi har en stor attraktion i Stockholmsregionen. Centrumkompaniet gick till försäljning till ett mycket bra pris. Det här ger oss möjlighet att använda pengarna till investeringar, säger

finansborgarråd Kristina Axén Olin (m)

Pengarna ska enligt

finansborgarrådet gå till den nya Slussen, upprustning av gator och broar och bygget av nya bostadsområden. De ska också gå till satsningar i ytterstadsområden.

Men oppositionen ser risker med avtalet.

– Jag tycker att majoriteten hade kunnat ha en aningens mindre bråttom. Vi ser inga garantier i avtalet för hur den nya ägaren ska ta hand om alla förortscentrum. Det är den största oron jag har, säger oppositionsborgarråd Carin Jämtin (s)

Flera stockholmare med hyresrätter, som i dag ägs av Centrumkompaniet, får Boultbee som ny fastighetsägare när affären avslutas i augusti.

Vad kan ni ge hyresgästerna för garanti?

– I avtalet ingår att Boultbee ska förvalta fastigheterna på bästa sätt. Om de skulle misssköta detta så har de brutit mot vårt avtal och då blir det en rättslig process, säger Kristina Axén Olin.

I juni beslutar kommunfullmäktige om man ska godkänna avtalet. Om det godkänns sker överlåtelsen av aktier preliminärt den 31 augusti.

FAKTA/Galleriorna som säljs

Affären

Bröderna Boultbee

Kristina Falk (.se)