Kraven på regeringen om Svea Vaccin: ”Agera”

Publicerad 2024-04-29

Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande för socialutskottet, tycker regeringens passivitet mot Svea Vaccin är oacceptabel.

Nu pressar han sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) att agera mot vaccinjätten.

– Vi kan inte veta hur många som har hamnat i en farlig situation under utredningen. Det behöver man ha med sig hela tiden, säger han.

Tidigare i veckan rapporterade Aftonbladet om Ivos utredning av Svea Vaccin, som bekräftar 200 sekunders avslöjande om vaccinjätten.

Kylarna där vaccinen förvarades visade enligt Svea Vaccins egna noteringar både för höga och för låga temperatuerar.

Om vaccin förvaras i fel temperatur kan det innebära att de tappar sin effekt.

Nu kräver Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande för socialutskottet, att regeringen agerar.

– Jag blir förbannad. Det är ytterligare ett exempel på hur hälso- och sjukvårdsmarknad inte lever upp till de förväntningarna man ska kunna ställa.

Han säger att det får inte finnas brister eller osäkerhet kring de verksamheter som hanterar vaccin.

– Vi tar vaccin för att skydda oss själva och vår omgivning. Då vill man veta att det fungerar.

”Måste vara tydliga”

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) har tidigare sagt till Aftonbladet att hon ser allvarligt på det som framkommit, men hänvisar till att det är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och Läkemedelsverkets uppdrag att säkerställa tillsynen.

Det räcker inte, menar Fredrik Lundh Sammeli. Han vill nu se regeringen agera enskilt mot Svea Vaccin.

– Det är lätt att lägga det i knät på Ivo, men det här handlar om en stor vaccinaktör på svensk marknad, som på en rad områden har visat tydliga brister.

Han uppmanar Ankarberg att ta ett möte med Svea Vaccin.

– Regeringen har inte verktyg att stänga en verksamhet, men man måste med all tydlighet visa att det här inte är acceptabelt.

Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande för Riksdagens socialutskott.

”High Chaparral”

Dessutom vill socialdemokraterna att regeringen ska se över Ivos resurser och verktyg. I dag kan Ivo stänga verksamheten under utredning, men Fredrik Lundh Sammeli (S) vill se att Ivo redan i det skedet ska kunna dra in tillståndet för verksamheten.

– Det finns så många exempel på oseriösa, ibland kriminella företag. Samtidigt agerar inte regeringen, utan har skygglappar på. Man värnar och kramar marknaden så mycket att man inte förmår att ta i tu med detta.

Fredrik Lundh Sammeli lyfter oegentligheter på flera områden, bland annat skönhetsindustrin.

– Det är helt High Chaparral.

”Måste vara felfritt”

Socialdemokraterna är i grunden kritiska till en växande välfärdsmarknad med privata aktörer. De vill därför se över den fria etableringen på vårdmarknaden, men också möjligheten till insyn i verksamheterna.

– Media och privatpersoner måste kunna ha insyn i alla aktörer på välfärdsområdet som finansieras av våra skattepengar.

– Jag tror att varje människa som går och vaccinerar sig räknar med att det här ska vara hundraprocentigt felfritt och att man ska känna sig trygg.

Aftonbladet har sökt Acko Ankarberg som inte vill ställa upp på en intervju, utan hänvisar till sitt tidigare svar.

”Med det sagt vill jag säga att det är inte acceptabelt när vårdgivare i Sverige inte följer de regelverk som finns för läkemedel och läkemedelshantering. Vacciner är känsliga läkemedel och korrekt hantering är en förutsättning för att de ska ha rätt effekt.”

Följ ämnen i artikeln