Oliva, 16, firade Valborg vid Enskedefältet: ”Det spårade ur”

”Stupfulla” – ”Började slåss” – ”Kaotiskt”

Publicerad 2024-05-02

Tusentals ungdomar vällde in till valborgsfirandet vid Enskedefältet.

Olivia Thongyot, 16, var på plats när festligheterna urartade.

– Flera började slåss, folk blödde och gjorde sig illa, säger hon.

Olivia Thongyot, 16, från Färingsö utanför Stockholm, och hennes kompisar hade hört från flera håll att många planerade att åka till Enskedefältet och fira Valborg.

– Det skulle bli årets fest. Mycket alkohol och sånt, säger Oliva.

Hon själv dricker inte alkohol, men var väldigt taggad på att träffa många nya människor och se var kvällen kunde leda.

Enligt flera personer som Aftonbladet pratat med florerade rykten om festen i sociala medier. En elev på Anna Whitlock-gymnasiet berättar att flera skolor i Stockholmsområdet hade grupper på Snapchat – där bestämdes det att folk skulle till Enskedefältet.

Olivia Thongyot, 16, åkte till Enskedefältet med sina vänner.

”Snygga tjejer och sprit”

Målet med grupperna var att samla så många som möjligt.

– Det har skapats stora grupper med över 100 personer. Man har uppmanat folk att ta sig till berget, säger eleven.

En 16-årig pojke berättar för Aftonbladet att han också fick tips om festen via Snapchat.

– Min kompis hade hört att det skulle vara många snygga tjejer och sprit, säger han.

Först var valborgsfirandet lugnt och trevligt berättar David Bexelius. Han är en av föräldrarna från Enskedefältets skola som arrangerade det traditionsenliga firandet mellan 18.00 och 21.30.

Det anordnades majbrasa, fackeltåg, pizzaförsäljning och knattedisco.

– Det var en lång kö med små gulliga barn som stod och höll föräldrarna i handen och önskade Bamselåtar, Hooja och Pippi Långstrump. Det var en väldig kontrast mot vad som hände sen, säger David Bexelius.

”Extremt många”

Vid 20-tiden kom fler och fler ungdomar.

– Det kom ungdomar från hela Storstockholmsområdet. Södertälje, Täby och till och med Uppsala. Det var ingen av oss som var beredd på att det skulle komma så extremt många, säger David.

När Olivia och hennes vänner kom dit var redan tusentals glada och förväntningsfulla unga på plats.

– Vi var en stor grupp vänner. Det hände så mycket grejer på en gång och det var väldigt roligt. Jag och tre av mina vänner var nyktra men de flesta andra höll sig uppe i skogen på berget och drack, säger hon.

Ju längre kvällen fortlöpte, desto stökigare blev det. Både polis och fältarbetare försökte lugna ner situationen. Vid 21-tiden skrev polisområde Globen i en uppmaning på Instagram att föräldrar skulle kontakta sina barn och ta hem dem.

– Många sköt fyrverkerier och alla var väldigt berusade. Vi var inte så oroliga, det var mer bara känslan av ”vad är det som händer?!” Det här spårar ur, säger Olivia.

– Vi fick en varning från polisen om att det skulle bli kaos på riktigt. Vi såg att folk började slåss så vi bestämde oss för att ta oss därifrån snabbt.

”Fick ett slag rakt i ansiktet”

En 15-årig pojke som Aftonbladet pratat med blev överfallen av flera andra unga killar. Smällare och fyrverkerier hade kastats i närheten och de unga killarna anklagade 15-åringen för att vara den som kastat.

– Han fick ett slag rakt i ansiktet och han ramlade baklänges. Sen började de sparka på honom när han låg på marken, säger pojkens mamma.

– Det var flera som upplevde att många ungdomsgäng enbart var där för att hitta en möjlighet att slåss, säger hon.

Den bilden delar flera av de Aftonbladet pratat med.

Konversation mellan Olivia och en vän under kvällen.

Många började lämna platsen och vid 23-tiden försökte Olivia och hennes vänner ta sig hemåt med tunnelbana. Men tunnelbanan vid Sockenplan stängdes av på grund av trängsel.

”En kväll jag aldrig kommer glömma”

Hundratals ungdomar gick därför vidare till stationen vid Globen.

– Det var unga killar som jagade andra för att råna. Det var kaotiskt, säger Oliva.

Till slut kom Olivia och vännerna hem välbehållna och hon menar att det är en kväll som hon aldrig kommer glömma.

– Det var extremt kaosartat och oroligt stundtals, men totalt sett så tycker jag ändå att kvällen var en rolig upplevelse, säger Olivia.

Tunnelbanan stängdes på grund av trängseln.

Dagen efter var David Bexelius och andra föräldrar från skolan på plats för att städa och möttes av glassplitter, skräp och lustgaspatroner.

– Det tog en lång stund, men det gick bra. Det var flera föräldrar från oss som också stannade kvar under kvällen och hjälpte till med berusade ungdomar.

Kan komma något gott ur den här erfarenheten

Han tycker att polis, fältarbetare och nattvandrare hade fint samarbete med föräldragruppen på plats.

– När det hamnar så många många ungdomar på en och samma plats under icke organiserade former så kan det ske väldigt obehagliga saker. Men jag vill poängtera att jag även såg många trevliga ungdomar som var nyfikna och enbart ville ha roligt.

David Bexelius hoppas att det ska kunna komma något gott ur den här erfarenheten.

– Jag hoppas att det här kan vara ett startskott för att kommun och olika organisationer startar väluppstyrda evenemang för ungdomar. Det är upp till oss vuxna att se till att det finns platser och aktiviteter där ungdomar kan hänga och ha kul.

Följ ämnen i artikeln