Världens makthavare låser in sig i Bohuslän

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-05-23

Attac hotar störa Bilderberg- gruppens möte i helgen

I helgen samlas världens store i Stenungsund i Bohuslän.

En sluten krets som ska prata om världens tillstånd bakom lyckta dörrar.

Och skyddade av stängsel så att ingen enda obehörig kan ta sig in.

Bilderberggruppen, var namnet.

Mötesplatsen Här träffas ett antal av världens stora makthavare i helgen på strandhotellet i Stenungsund. Nu inhägnas hela området (lilla bilden), allt för att deltagarna ska få vara i fred.

Det är som ett tvärsnitt av gräddan i den internationella upplagan av Vem är vem?

Från USA:s förre utrikesminister Henry Kissinger till Fiatchefen Giovanni Agnelli.

Den svenska eliten representeras av bland andra Investors Percy Barnevik, kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg, SEB respektive Investor, Volvochefen Leif Johansson och handelsminister Leif Pagrotsky.

"Det här är en mötesplats"

Jacob Wallenberg efterträdde i höstas Percy Barnevik som svensk koordinator och står som värd för helgens möte, hans tredje.

Vilken nytta har Sverige av att finnas med i gruppen?

- Sverige är inte med som nation. Det är inte så man ska se det. Det här är en mötesplats. Ett tillfälle att träffas, att utbyta synpunkter, tankar, idéer, säger Jacob Wallenberg till Aftonbladet.

- Det är allmänna, stora frågor som diskuteras.

På dagordningen står EU:s utvidgning, Natos framtid, Ryssland, Kina, internet, jordbruks- och matsäkerhetsfrågor, EU:s armé. Så mycket har läckt ut. Men nästan inget annat.

Och efteråt är det lika tyst.

Det som sägs ska stanna mellan skål och vägg i Stenungsund.

Chatham House-regeln gäller. Att ingen efteråt får säga vem som sagt vad.

- Det är faktiskt inte sant. Det finns väldigt få möten som publicerar detaljerade genomgångar om vad som sagts. Så jag köper inte det, säger Jacob Wallenberg.

Ändå gör slutenheten att Bilderberggruppen år efter år möts av samma kritik. Handelsminister Leif Pagrotsky lovar dock att svara på frågor efter mötet även om han inte planerar någon presskonferens.

- För mig är det här inget hemligt, och jag är beredd att svara på frågor efter mötet. Jag har varit på något möte tidigare och då deltog faktiskt även vissa journalister, bland annat från Financial Times, säger Pagrotsky.

Men är det inte ett demokratiskt problem om makten förflyttas till slutna rum?

- Det är ett problem både för näringslivet och Sverige att näringslivet består av en snäv manlig krets.

Men jag tycker inte att dessa möten tar över någon politisk makt. Däremot är det ett av få forum som tillåter en debatt över nationsgränser, säger han.

Attac hotar att störa mötet

Hemlighetsmakeriet göder ändå konspirationsteorierna i turbotakt.

- Slutenheten uppfattas som väldigt provocerande. Vi har här maktens män, för det är ju nästan alltid män, som bakom stängda dörrar pratar sig samman i frågor som just nu är på den politiska dagordningen, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Det blir ett synliggörande av vi här uppe och dom där nere. Eller dom där uppe och vi här nere, beroende på var man befinner sig.

Attac påstår att det finns planer för att störa helgens möte.

Mot dem står en bevakningsstyrka inhyrd av Investor, Säpo och alla de egna säkerhetsmän de utländska dignitärerna har med sig till lilla Stenungsund.

Jacob Wallenberg:

- Vi har ju mötesfrihet i världen. Det står naturligtvis dom fritt att göra precis vad dom tycker är lämpligt. Givet att dom följer lagar och förordningar.

Gräddan av eliten

Leif-Åke Josefsson