Greta Thunberg döms efter klimataktion

Publicerad 2023-07-24

Greta Thunberg deltog i en aktion i Oljehamnen i Malmö i juni.

Nu döms hon till dagsböter av Malmö tingsrätt.

– Det är absurt att de som agerar i linje med vetenskapen ska betala priset för det, säger hon utanför Malmö tingsrätt.

Den 19 juni deltog Greta Thunberg i en demonstration i Oljehamnen i Malmö, där de blockerade tankbilar från att köra ut ur hamnen. Till slut lyftes hon bort av polis.

”Vi väljer att inte vara åskådare, utan istället fysiskt stoppa infrastrukturen för fossila bränslen. Vi återtar makten över framtiden.”, skrev hon på sin instagram under aktionen.

Flera medier följer rättegången på plats.

Bortsläpad framför lastbilar

Polisen filmade vad som hände och deras yttre befäl säger till Sydsvenskan att de i början lät demonstranterna sitta kvar, men att ungefär trettio lastbilar som inte kunde köra igenom på grund av att demonstranterna satt i vägen. Då uppmanades demonstranterna att flytta till en gräsmatta i närheten. De flesta gjorde som polisen sa, men fyra vägrade och blev bortsläpade av polisen.

Förvarar agerandet

I förhandlingarna i Malmö tingsrätt på måndagen erkände hon att hon var på platsen och försvarar sitt agerande.

– Mitt handlande är försvarligt. Jag anser att vi befinner oss i en nödsituation som hotar liv, hälsa och egendom. Otaliga människor och samhällen är i fara både på kort sikt och lång sikt. Hon hänvisar att det finns en del i brottsbalken där man åberopa nöd, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi befinner oss i ett klimatnödläge och vi vill inte vänta på att någon agerar. Vi valde att blockera oljebilar.

Polisen lyfter bort Greta Thunberg efter en klimataktion i juni.

Fråga till polisen

En av poliserna som var med vid aktionen vittnade i rätten. Efter hans vittnesmål fick Greta Thunberg möjlighet att ställa frågor.

– Hur anser du att vi bäst kan bromsa klimatkrisen som individer?

– Det var en bra fråga. Det har jag inget bra svar på. Det är inte därför jag är här, svarar polisen, skriver Sydsvenskan.

Döms till dagsböter

Kort efter förhandlingen meddelade domstolen att hon döms till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten. 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Talar utanför rätten: Absurt

Utanför rätten mötte Greta Thunberg den samlade pressen, hon kallar domen för absurd.

– Det är absurt att de som agerar i linje med vetenskapen ska betala priset för det. Som ska anklagas och stå för de för de legala konsekvenserna. Medan den fossila bränsleindustrin kan bränna upp vår nutid och framtid.

Hon säger att hon kommer fortsätta.

– Just nu har vi inga lagar som håller koldioxiden i marken. Vi har inga lagar som skyddar oss mot den själförstörande girighet som vi låter löpa fri i världen. Vi har inget val än att fortsätta att inte spela efter reglerna. Det är reglerna som måste ändras.

– Vi kommer inte backa för motstånd. Den förändring som vetenskapen skriker efter är inte möjlig inom dagens system.

Greta Thunberg kommer inte överklaga domen.

Greta Thunberg utanför rättegångssalen i Malmö tingsrätt.