Assange överklagar beslut om utlämning

TT

Publicerad 2022-08-27

En demonstration mot utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange utanför en domstol i London i april. Arkivbild

Wikileaks-grundaren Julian Assange överklagar beslutet att utlämna honom till USA.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet säger att en eventuell utlämning riskerar att påverka visselblåsare och undersökande journalistik.

Efter en lång rättslig process godkände i juni den brittiska inrikesministern Priti Patel att Assange ska utlämnas till USA där han anklagas för spioneri.

I sin inlaga till appellationsdomstolen skriver Assanges jurister att han åtalas och straffas för sina politiska åsikter, enligt ett uttalande på Twitter.

Julian Assanges fru Stella Assange skriver, också på Twitter, att ”överväldigande bevis har framkommit som visar att USA:s åtal mot min make är ett brottsligt övergrepp.” Hon tillägger att det nu är upp till domstolen att avgöra om utlämningsärendet ska prövas i sin helhet och offentligt.

”Avkylande effekt”

FN:s människorättschef Michelle Bachelet, som träffade Stella Assange och Julian Assanges jurister i onsdags, säger i ett uttalande att hon är ”fortsatt bekymrad för hans (Julian Assanges) fysiska och mentala hälsa”, och att en eventuell utlämning av honom kan ha en avkylande effekt på undersökande journalistik och visselblåsare, rapporterar AP.

”Under dessa omständigheter skulle jag vilja betona vikten av att säkerställa respekten för Assanges mänskliga rättigheter, i synnerhet rätten till en rättvis rättegång och garantier för en korrekt rättsprocess i detta fall”, säger Bachelet i uttalandet och lägger till att hon även fortsättningsvis kommer att följa Julian Assanges fall.

Riskerar långt straff

Om Julian Assange utlämnas till USA riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. De hundratusentals hemliga militära och diplomatiska dokumenten som läcktes avslöjade amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök här.

Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut. Han har därefter suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.