Låtsasland blåste Paraguay

TT-AP

Uppdaterad 2023-12-01 | Publicerad 2023-11-30

Kailasa ville bli medlem i FN. Arkivbild.

Att skriva avtal om FN-stöd kan vara farligt. Åtminstone om avtalet är med Kailasa, ett högst fiktivt land som grundlurat en högt uppsatt politisk tjänsteman i Paraguay, som nu har tvingats lämna sin post.

Chefen för Paraguays jordbruksdepartement, statssekreteraren Arnaldo Chamorro, skrev intet ont anande under en så kallad viljeförklaring med en representant för Kailasas förenade stater.

Uppgörelsen innehöll bland annat ordalydelse om utökade diplomatiska kontakter och paraguayanskt stöd för ett medlemskap i FN för Kailasa.

I gengäld skulle Kailasa hjälpa Paraguay med bland annat konstbevattningsprojekt.

Problemet är att landet inte finns. Nationen är påhittad av en tidigare indisk religiös ledare, Nithyananda, som är efterlyst i hemlandet för bland annat våldtäkt.

Hans påstådda mikronation ska vara belägen någonstans utanför Ecuadors kust, eller i närheten av Trinidad och Tobago, eller någonstans däremellan enligt Wikipedia. Ingen vet.

Det var inte första gången som Kailasa lyckats dupera omvärlden; tidigare i år lyckades en representant få vara med på ett kommittémöte inom FN i Genève.

Staden Newark, i den amerikanska delstaten New Jersey, har också fått skämmas sedan den skrivit under ett vänortsavtal med Kailasa.