Polen avvecklar public service – tillfälligt

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-12-27

Den politiska striden i Polen intensifieras när president Andrzej Duda lägger in sitt veto mot den nya regeringens budgetförslag, med stöd till landets public servicebolag.

Polens nya kulturminister svarar med avveckla all public service för omstrukturering.

Striden gäller public servicebolagens oberoende gentemot staten. Deras ställning anses ha blivit rejält inskränkt av tidigare regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Den nya koalitionsregeringen, ledd av Donald Tusk, vill få bort flera av de lagar, förändringar och beslut som den tidigare nationalistiska högerregeringen genomdrev. En av de första åtgärderna var att byta ut ledning och nyckelpositioner inom public servicebolagen vars innehåll styrts mot en auktoritär inriktning av PIS.

Det retade upp PIS.

Flera punktstrejker genomfördes av bland annat dem som förlorat sina jobb.

”Ingen enighet”

Tusks regering har också lagt fram ett budgetförslag där 3 miljarder zloty, motsvarande 7,7 miljarder kronor, var öronmärkta som stöd till public servicemedier.

Men det tidigare styrande partiet har fortfarande kontroll över presidentämbetet, och Duda kunde lägga in sitt veto och därmed stoppa regeringens budgetförslag.

”Det finns ingen enighet i detta med tanke på det flagranta brott mot grundslagen och principerna i en demokratisk rättsstat”, har Duda tidigare skrivit på X, tidigare Twitter.

”Public servicemedier måste först repareras på ett trovärdigt och juridiskt korrekt sätt”, fortsatte Duda.

Samtidigt gjorde han slag i sitt hot om att lägga in sitt veto mot budgeten på grund av mediestödet, samt lade fram en motbudget där medieutgiften hade strukits.

Snabbt svar

Men svaret kom snabbt från regeringens kulturminister Bartlomiej Sienkiewicz som meddelade att alla mediebolag inom public service ”likvideras”. Detta ”garanterar arbetet med och rekonstruktionen” av tv- och radiobolag samt av nyhetsbyrån PAP, skriver han på X, tidigare Twitter.

”Likvideringen kan dras tillbaka när som helst av ägaren, det vill säga staten”, fortsätter han.

Premiärminister Tusk meddelade samtidigt att de öronmärkta mediepengarna i budgeten istället skulle gå till insatser för barns hälsovård. Han sade också att en förändring av mediebolagen kommer att ta tid.

Den polske presidenten har vetorätt, en vetorätt som i sin tur kan röstas ned av parlamentet sejmen – men det krävs tre femtedelars majoritet för detta. PIS, som är Polens största enskilda parti, har 194 av parlamentets 460 platser, medan Tusks regering har stöd av 248 ledamöter.

Duda innehar ämbetet som Polens president ytterligare i ett och ett halvt år.