Michael Boatwright ”hemma” i Sverige

Publicerad 2013-08-22

Mannen utan minne träffade ex-flamma i Uddevalla

UDDEVALLA/STOCKHOLM Amerikanen Michael Boatwright, 61, vaknade på sjukhus utan minne – då kunde han bara prata svenska.

– Efter döden är det kanske det värsta på jorden, säger han i TV4.

Nu är han tillbaka i Sverige.

Sedan amerikanen Michael Boatwright vaknade upp ur sin medvetslöshet i våras har han inte kunnat ett enda ord engelska. Däremot pratade han flytande svenska.

Han minns inget av sitt liv men har med hjälp av gamla vänner fått veta att under en längre period bott i Sverige och haft ett liv här.

Nu är han tillbaka.

Mötte sin gamla flickvän

På flygplatsen möttes han Eva som han hade en relation med under flera år under 80-talet.

– Han minns mig inte, men jag har skickat bilder så han visste ändå vem jag var. Han känner sig trygg nu när han är tillbaka i Sverige, säger hon till Aftonbladet.

Michael Boatwright berättar i en intervju med TV4 gjord hemma hos Eva i Uddevalla att minnesförlusten är det värsta som kan hända en människa utöver döden.

– Det är det värsta på jorden. Att inte komma ihåg sitt liv eller sin familj, säger han i TV4.

Ungdomskärleken Eva har engagerat sig i hans öde sedan hon känt igen honom på bilder som publicerats i såväl svensk som amerikansk press.

– Även om Mike inte minns mig så blev det ett härligt möte. Han sa att han blev helt varm inombords när vi träffades. Jag är kanske den som haft den närmsta relationen till honom här, även om han inte kommer ihåg det, säger hon till Aftonbladet.

Får svensk psykolog

Det är mycket tack vare Ewa som han nu är tillbaka i Sverige. Hon har haft kontakter såväl med Michael som med hans läkare och psykologer i Kalifornien. Liksom med det härbärge där han bott den senaste tiden.

Hon har också haft kontakt med svenska myndigheter för att han ska få hjälp här.

– Vi har bland annat hittat ett tryggt boende åt honom, säger hon.

– Han kommer att få all hjälp han behöver här. Han är glad över att få träffa psykologer som talar samma språk som han själv.

Läkarna i USA tyckte att det var en bra idé att han skulle få hjälp i Sverige och betalade därför för Michael Boatwrights resa ”hem”.

– Det är helt otroligt, det finns så fina människor i världen, säger Michael Boatwright i TV4.

”Vill ha mitt liv tillbaka”

Han berättar han känner sig tryggare i Sverige.

– Han är lycklig över att vara tillbaka, han känner sig trygg här. Han kan läsa vad det står på alla skyltar, han kan gå på banken och kan få lugn och ro, säger Eva.

– Men det är inte mycket han minns. Vi hoppas att tryggheten här ska ge honom minnet tillbaka. Att människor och miljöer från förr ska skapa minnen.

Eva kommer att fortsätta att vara hans stöd i resan mot Michaels högsta önskan – att kunna minnas.

– Jag vill få mitt minne och mitt liv tillbaka, kunna leva ett vanligt liv, säger han i TV4.