Mystiske "svensken" är amerikansk lajvare

Uppdaterad 2013-07-16 | Publicerad 2013-07-15

Mysteriet med den svensktalande mannen på sjukhuset är löst.

Michael Boatwright är en amerikan som på 80- och 90-talet bodde längre perioder i Sverige.

Då var han mer känd som Strongbow – tornerspelsriddaren.

Olle Sahlin fick en chock när han slog på datorn under gårdagen.

– Det första jag fick se var Michaels nuna. Ingen hade ju hört från honom på över 15 år, säger han.

Det var i mitten av 80-talet som Olle Sahlin lärde känna amerikanen Michael Boatwright. De träffades genom det gemensamma intresset för tornerspel. För vännerna var Michael Boatwright mest känd som Strongbow – ett alias han använde när han spände på sig svärdet och klädde sig i rustning.

Pratade hygglig svenska

Michael Boatwright är, trots att han hävdar annat, född i Florida år 1952. Han kom till Sverige från USA under den tidigare delen av 80-talet, enligt folkbokföringen invandrade han redan 1981 och han kom bo företrädelsevis i Sverige ända fram till 1989. Därefter bodde han i perioder om fyra år utomlands innan han slutligen emigrerade permanent 2003.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera av Boatwrights tidigare bekanta från tiden i medeltidskretsar. Alla bekräftar att han är amerikan och ingen har någonsin hört talas om namnet Johan Ek som han nu använder.

– Han pratade ganska hygglig svenska redan då. Vi hade hastig kontakt i slutet av 90-talet när han flyttade sista gången, säger Olle Sahlin.

Johan Cassel från medeltidsföreningen Society of Creative Anachronism (SCA) minns Michael Boatwright som en väldigt aktiv medlem.

– Vi hade turneringar till fots och det var han ju med på i rustning och så. Sedan försvann han och var borta ett antal år, säger Johan Cassel.

Var med i "riktiga" Ultimathule

Michael Boatwright ingick i tornerspelslaget Ultimathule under den senare delen av 80-talet. Laget tvingades till ett namnbyte för att inte bli associerade med vikingarockarna med samma namn och därefter var de kända som Swedish Jousting Team. Med åren kom Boatwright att bli allt mindre engagerad och efter att ha lämnat Sverige en första gång förlorade många kontakten med den amerikanske tornerspelaren. Men redan innan flytten från Sverige fanns det flera frågetecken. Flera trodde att han egentligen var australiensare och få vet hur han egentligen försörjde sig.

– Jag är lite osäker på det faktiskt. Men å andra sidan var det inte det så jätteintressant. När man sysslar med det här tenderar man att stänga av det andra, vardagliga, säger Olle Sahlin.

Kan han ha försörjt sig som riddare?

– Delvis kan han ha gjort det, definitivt.

Flyttade runt i Sverige

Michael Boatwright bodde på flera olika platser i landet. Enligt Ingela Mauritsson bodde han på 90-talet en tid i Skåne där han arbetade som personlig assistent samtidigt som han fortsatte med sin stora passion: tornerspel.

– Han var som en i familjen men vi tappade kontakten. En människokännare som samtidigt var en väldigt rastlös själ, säger Ingela Mauritsson.

Boatwright brukade låna en häst av hennes familj men sedan han lämnat landet tappade de kontakten med amerikanen.

Mystiskt liv i Asien

Vad som hände i Michael Boatwrights liv efter att han emigrerat från Sverige 2003 är delvis höljt i dunkel. Hos Bolagsverket finns fortfarande en notering att han haft en enskild firma registrerad men den har varit inaktiv sedan länge. Enligt Boatwrights egna sidor på nätet har han rest runt i Asien i olika omgångar och bott flera år i både Japan och Kina. Men även om mycket fortfarande är oklart är en sak säker – Michael Boatwright är inte svensken Johan Ek.