Ett ögonblick, Lena Mellin, 68, som i dag tackas av efter 44 år

Publicerad 2023-02-22

”Det blir säkert bra, men innan det hela har sparkat igång känns det lite pirrigt”, säger Lena Mellin, 68, som i dag tackas av efter 44 år på Aftonbladet.

Ett ögonblick, Lena Mellin, 68... som i dag tackas av vid stort mingel efter 44 år på Aftonbladet. Den 28 februari gör hon sin sista dag som politisk kommentator på redaktionen, men hon kommer att fortsätta med podden ”En runda till” och en kolumn i veckan.

Hur känns det?

– Lite overkligt, jag har lite svårt att sätta mig in i att jag snart inte ska gå till jobbet varje dag och inte ingå en arbetsgemenskap.

Ja, du har verkligen gått till jobbet – och tyckt om det, efter vad det verkat?

– Ja, jag har tyckt mycket om det. Man pratar och skrattar och ibland är man lite förbannad också. Det har varit en oerhört stor del av mitt liv, en gåva som inte är alla förunnad.

Vad är det som gjort det så roligt?

– Den kreativa processen på en tidning. Det är stimulerande att varje dag få lära sig något nytt, något som man inte kunde när man gick till jobbet. Det behöver inte var Einsteins teorier, men något som man har utbyte av.

När du klev in på redaktionen 1978, trodde du då att du skulle vara kvar år 2023?

– Jag tänkte nog inte längre än vikariatets längd, sex månader. Bara millennieskiftet var så otroligt avlägset att det nästan var overkligt. Tidningsbranschens utveckling är otrolig, när jag försöker berätta hur det var låter det som jag inledde journalistkarriären precis när Gutenberg slutade.

En av dina styrkor är ändå att du alltid omfamnat det nya.

– Ja, det nya som är bra är ofta väldigt bra, det som inte är bra brukar försvinna. 

Vad har satt mest avtryck hos dig under de här decennierna?

– Under den tid som jag skrivit om politik så har det skett två mord – statsminister och utrikesminister – och Sverige genomgått flera stora kriser. 90-talskrisen när räntan var 500 procent – det var ju resultatet av en långvarig politisk utveckling som där besluten fattades i fel ordning. Budgetsaneringen som följde ledde till att många människor fick det väldigt dåligt ställt. Sen kom finanskrisen, också en jättestor kris som dåvarande regeringen hanterade skickligt. Men den globala ekonomin var djupfryst, vilket drabbade svensk export. Och nu lever vi med krig i Europa, en granne som lägger sig i hur vi ska leva vårt liv.

Det har varit många kriser?

– Ja. Jag är positivt lagd, men det är med vissa hack i kurvan. 

I dag tackas du av vid en stor mottagning. Hur känns det?

– Det blir säkert bra, men innan det hela har sparkat igång känns det lite pirrigt. Som att jag kommer ha nedhasade strumpor, säga dumma saker och inte ha kammat mig.

Vad ska du göra med den tid du får över?

– Jag kommer fortsatt att ha uppdrag för Aftonbladet som utgör ungefär en halvtid. Jag har nog lite svårt att förstå vad jag ska göra med resten – men jag tänker att det är vår. Och sen får jag se hur det blir.

Det blir inte hängmattan?

– Hängmattor har jag aldrig gillat. Jag har inte några trädgårdsmöbler. Sitter inte ens i trädgården. Jag tycker inte heller om att äta ute.

Till sist, vad önskar du dig mest just nu?

– Att det blir en lyckad mottagning. Det är roligt om det blir trevligt för alla inblandade.

Följ ämnen i artikeln