C-ledaren: Jimmie Åkesson är ett säkerhetshot

Publicerad 2023-11-28

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Efter SD-utspelet om att riva moskéer kräver Centerpartiet nu nya samtal med regeringen om hur den svenska Natoprocessen fortgår.

Centerledaren Muharrem Demirok vill att V och SD portas från samtalen mellan riksdagens partier.

– I det här läget utgör Jimmie Åkesson ett säkerhetshot mot Sverige. Hans agerande utsätter Sverige och svenska intressen för en enorm fara, säger C-ledaren.

Jimmie Åkessons utspel i helgen om att riva och stoppa nyetableringen av moskéer har väckt stor uppståndelse.

Regeringspartierna har tagit avstånd från utspelet och i ett uttalande på engelska slog statsminister Ulf Kristersson (M) fast att några moskéer inte kommer att rivas.

Åkessons moskéutspel har plockats upp av internationella medier, inte minst turkiska, och frågan har väckts om utspelet kan försvåra den svenska Natoprocessen.

Kräver nya Natosamtal

Nu kräver Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok att regeringen informerar riksdagens partier om hur processen framskrider.

– Det var ett antal månader sedan vi senast fick information om den pågående Natoprocessen. Vi som har varit med i processen och varit för ett medlemskap behöver få rak information, men också kunna föra ett ordentligt samtal om det säkerhetsläge som råder, säger han.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

C-ledaren vill att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna hålls utanför ett sådant informationsmöte.

– Vänsterpartiet är fortfarande mot ett Natomedlemskap. Att ha med dem i rummet blir konstigt om vi ska prata om vägen framåt. Sverigedemokraterna utgör ett säkerhetshot i det här läget, där man aktivt motarbetar vår Natoprocess.

”En enorm fara”

Just nu pågår Natos toppmöte för utrikesministrar i Bryssel. Enligt Ekot har mötet avkortats på grund av att en tidigare planerad välkomstceremoni för Sverige nu fått strykas.

Än så länge har varken Turkiet eller Ungern valt att godkänna Sverige som Natomedlem.

Muharrem Demirok säger att förhalningen nu kan förlängas i och med Jimmie Åkessons utspel om moskéerna.

– Jag vågar påstå att Jimmie Åkesson med berått mod, fullt medveten om vad hans uttalande kommer få för konsekvenser, slänger in Sverige i ett oerhört allvarlig läge.

– I det här läget utgör Jimmie Åkesson ett säkerhetshot mot Sverige. Hans agerande utsätter Sverige och svenska intressen för en enorm fara.

Aftonbladet har sökt Jimmie Åkesson, som avstår från att kommentera.