200 miljoner i USA kan drabbas av extremväder

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2023-07-28

Hon försöker svalka sig medan temperaturerna stiger i New York. Omkring 60 procent av USA:s befolkning riskerar att drabbas av extremt väder i form av värmeböljor och översvämningar.

Omkring 200 miljoner amerikaner – 60 procent av befolkningen – är i riskzonen för extremväder. Det finns stor risk för farliga värmeböljor, kraftiga åskstormar och översvämningar på olika håll i landet.

En riskabel värmevåg med höga temperaturer är på väg in över nordöstra USA på torsdagen och kommer hålla i sig under helgen, uppger den amerikanska vädermyndigheten NWS (National Weather Service).

New England och södra Florida riskerar att drabbas av stormar och översvämningar medan de rekordhöga temperaturerna kommer att hålla i sig i sydväst och på andra håll i landet.

– Det slår mot alla de stora städerna. Det är därför som så stor andel av befolkningen påverkas, säger Bob Oravec, meteorolog vid NWS, till AP.

Till följd av extremhettan är två av USA:s största elnät under hårt tryck, vilket kan påverka invånarnas möjligheter att få svalka genom luftkonditionering.

Forskare har länge varnat för att klimatförändringarna, till följd av utsläpp av växthusgaser, kommer att leda till mer extremväder av olika slag.