Nu rekryteras barn till huliganfirmorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Polisen orolig inför kommande fotbollssäsong

Tommy Deogan, 29, växte upp i den våldsrelaterade fotbollskulturen. När hans bror Tony misshandlades till döds i ett huliganbråk 2002 ändrade han livsinställning och arbetar i dag våldsförebyggande. ”Det här kommer att fortsätta så länge vuxenvärlden inte förstår sig på kulturen.”

Huliganfirmornas rekryteringar av unga har aldrig varit intensivare än nu. Polisen oroas nu över utvecklingen inför fotbollssäsongen.

– Risken är överhängande att det sker dödsfall, säger Peter Sjöström, supporterpolis.

Rekordmånga har anslutit sig till de så kallade firmorna under den gångna vintern. Och enligt polisen fortsätter anhängarna att krypa ned

i åldrarna.

– Det är många nya ansikten som dyker upp när vi jobbar, många av dem är inte äldre än 13 år, säger Peter Sjöström, supporterpolis i AIK.

Han tror att det i dag finns ett tusental huliganer i Stockholm som regelbundet stämmer träff för att slåss i klubbarnas namn. En utveckling som oroar polisen inför den stundande fotbollssäsongen.

– Vi gör allt vi kan, men risken är överhängande att det sker dödsfall, säger Peter Sjöström.

Tommy Deogan, 29, vars bror Tony misshandlades till döds i ett huliganbråk på Södermalm 2002, har själv ett förflutet inom våldskulturen. Han beskriver en värld av samhörighet, där våldet är en biljett in i gemenskapen.

– Våldet har blivit grövre. Många i den yngre generationen tar med sig vapen, och mitt under den här adrenalinkicken är ofta alkohol och droger som kokain och amfetamin inblandat, säger han.

I dag arbetar han brottsförebyggande med ungdomsinsatser och föreläser om fotbollsvåldet för föräldrar.

– Det här är ett av våra största problem i dag. I varje skola i Stockholm finns det minst en eller två som ingår i en firma, säger han.