Massiva protester efter uttalanden om islam

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-06-10

Tiotusentals muslimer demonstrerade på fredagen i flera asiatiska länder. Protesterna sker i ilska över att företrädare för Indiens regeringsparti uttalat sig om profeten Muhammed på ett sätt som uppfattats som kränkande.

Indien befinner sig i diplomatisk konflikt med flera muslimska länder, efter det att talespersoner för det hindunationalistiska regeringspartiet BJP uttalat sig om islam.

Det ena uttalandet, som rörde profeten Muhammed och hustrun Aisha, framfördes i en tv-sänd debatt i förra veckan och det andra uttalandet i sociala medier.

Ett 20-tal länder – däribland Qatar, Kuwait, Saudiarabien och Iran – har sedan dess kallat upp ambassadörer från Indien för att framföra sin kritik.

BJP har sagt att kommentarerna inte speglar partiets värderingar och att partiet ”respekterar alla religioner”. En av talespersonerna har uteslutits och den andra stängts av.

100 000 i Bangladesh

Fredagens protester är de största hittills mot uttalandena. Polisen i Bangladesh uppskattar att över 100 000 människor gått ut på gatorna runt om i landet efter fredagsbönen.

– Vi har samlats här i dag för att protestera mot de indiska regeringstjänstemännens förolämpning av profeten. Vi vill se dödsstraff för dem, säger en demonstrant till AFP i huvudstaden Dhaka.

Demonstranterna vill se en bojkott av indiska produkter och arbetskraft. Många skrek slagord mot Indiens premiärminister Narendra Modi.

Runt 5 000 av det ultrareligiösa partiet Tehreek-e-Labbaiks anhängare samlades i Lahore i Pakistan. De krävde kraftfullare åtgärder av sin regering mot Indien.

– Islams profet är vår röda linje, säger en demonstrant.

Tårgas och batonger

Demonstrationer anordnades också i Indonesiens huvudstad Jakarta och i flera indiska städer, bland annat New Delhi.

På vissa håll använde polisen tårgas och batonger mot demonstranter som kastat sten.

Premiärminister Modi och hans parti har länge kritiserats för att blunda för ett växande problem med våld mot den muslimska minoriteten i det i huvudsak hinduiska landet.