Cyklister snabbare när cykelturen är lång

TT

Publicerad 2022-11-14

Över 1 600 cykelpendlares hastighet undersöktes i studien.

En person som cyklar längre än fem kilometer håller en högre hastighet än den som cyklar en kortare bit.

Det visar en ny studie från Gymnastik- och Idrottshögskolan där forskare har analyserat data från cykelpendlare, rapporterar Vetenskapsradion.

– I idrott tänker man tvärtom, om man springer kort så springer man väldigt snabbt, och så sjunker hastigheten ju längre man springer. Men här var det helt tvärtom, säger Peter Schantz, professor i idrottsvetenskap och en av forskarna bakom studien, till radion.

I studien analyserades data från 1 661 personer som cyklade till jobbet, och skillnaden mellan cyklisterna visade sig vara stor. Personer som cyklade kortare distanser, under fem kilometer, höll en snitthastighet på 10–15 kilometer i timmen. Cykelpendlarna som hade en sträcka på över fem kilometer höll en snitthastighet på 15–20 kilometer i timmen.

Enigt Peter Schantz syns samma fenomen inom bilforskningen, att man tar det lite lugnare vid korta distanser, men gasar på vid längre sträckor.

– På något sätt måste man programmera sig, så är det långa avstånd så väljer man tidigt en högre ansträngningsgrad för att komma framåt, säger han till Vetenskapsradion.

Resultaten kan bli betydelsefulla för att ta fram tillförlitliga hälsorekommendationer för cykel.

ANNONS