Londondomstol pausar utlämning av Assange

Henrik Samuelsson/TT

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-03-26

Julian Assange utanför Ecuadors ambassad i London 2017.

Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange kan få ytterligare en chans att överklaga Storbritanniens beslut om utlämning till USA. Det meddelar High Court i London.

Appellationsdomstolen High Court skriver i tisdagens beslut att 53-åringen har framfört nio skäl till varför han inte ska utlämnas.

De brittiska domarna håller med om tre av dessa punkter, varför USA nu får tre veckor på sig att lämna försäkringar om att han inte kommer att behandlas orättvist.

Domstolen tillägger att USA måste lova att Assange inte riskerar dödsstraff.

”Om sådana försäkringar inte kommer ges tillstånd att överklaga”, skriver High Court.

I USA väntar bland annat ett spionåtal på 17 punkter och en åtalspunkt om datamissbruk, skriver AP. Skulle Assange utlämnas riskerar han ett mycket långt fängelsestraff för de publiceringar Wikileaks gjorde 2010. I de hundratusentals militära och diplomatiska dokument som läcktes via sajten avslöjades bland annat hemliga detaljer om USA:s krig i Irak och Afghanistan.

Julian Assange är australisk medborgare och sitter sedan fem år tillbaka fängslad i det brittiska fängelset Belmarsh. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att få asyl och undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

Nu dröjer det alltså till längre fram i vår innan ett definitivt brittiskt avgörande kommer. Men om Assange då får nej finns en möjlig ytterligare utväg: han kan överklaga till Europadomstolen (ECHR) i Strasbourg.