Israelisk soldat dödad på Västbanken

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-07-06

En FN-patrull på den libanesiska sidan om gränsen till Israel på torsdagen.

En israelisk soldat har skjutits ihjäl nära en bosättning på Västbanken. Den misstänkte gärningsmannen har dödats av israelisk militär.

Tidigare besköt Israel mål i södra Libanon som svar på en granatattack därifrån.

Läget är fortsatt spänt efter att Israel i början av veckan genomförde omfattande räder i Jenin på Västbanken.

Nära bosättningen Kedumin på norra delen av den ockuperade Västbanken stoppade israelisk militär en bil för kontroll. Bilföraren öppnade eld och sköt ihjäl en av soldaterna innan han flydde. Soldater och säkerhetsvakter följde efter och dödade gärningsmannen, enligt ett uttalande från militären.

Palestinska källor uppger att gärningsmannens bror och far greps i en by på Västbanken.

Den palestinska Hamasrörelsen tog senare på sig dådet och hyllade det som ”ett svar på den israeliska aggressionen mot Jenin”.

Tidigare under torsdagen sköt Israelisk militär mot mål i södra Libanon. Enligt militären var det svar på att en projektil tidigare hade avfyrats från Libanon mot gränsstaden Ghajar, som delas mellan Israel och Libanon. Projektilen ska ha slagit ner på den israeliska sidan utan att skada människor.

Det är oklart vilka som avfyrade projektilen från Libanon. Den libanesiska armén har inte kommenterat händelserna.

Ghajar, som länge varit ett tvisteämne mellan Israel, Syrien och Hizbollahmilisen i Libanon, ligger på gränsen mellan Libanon och Golanhöjderna som Israel ockuperade 1967.

FN:s fredsbevarande styrka i södra Libanon, Unifil, undersöker händelserna på plats och uppmanar både Israel och Libanon parterna till återhållsamhet, heter det i ett uttalande.“

ANNONS