Robotar kan ta över våra jobb

Publicerad 2014-06-11

Nu kan fiktionen bli verklighet.

Robotarna blir allt smartare - och de tar över allt fler jobb.

– Det vi ser nu är bara början på det som kommer, säger Mats Lindgren på Kairos Future. 

I helgen klarade en dator för första gången det legendariska Turingtestet. Datorn lyckades lura 30 procent av deltagarna i testet att tro den var en 13-årig pojke. Testresultatet har fått såväl hyllats som mött kritik. Oavsett vilket går utvecklingen inom artificiell intelligens och robotik snabbt framåt, något som kan skaka om framtidens arbetsmarknad.

Mats Lindgren är VD på Kairos Future och jobbar med att analysera framtidens arbetsmarknad. Han menar att det just nu sker en automatiseringsrevolution, som  vi har svårt att hinna anpassa oss till. 

– Om 15 år så kan 47 procent av jobben försvinna. Vi står i ett transformativt skede i historien där utvecklingen går väldigt fort. Idag kan vi bygga system som är otroligt komplicerade och vi kan göra det väldigt billigt, säger han.

På Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm har man utvecklat den talande roboten "Furhat" som med sin pälsmössa, trovärdiga ansikte och röst väckt uppmärksamhet över hela världen. Gabriel Skantze, docent på KTH, tror att robotar som Furhat kan ta jobb som informatör i gallerior eller användas i utbildningssyften inom bara några år. Han vill dock tona ner risken att maskinerna kommer ta över på arbetsmarknaden.

– Man har varit orolig för det här länge, när vi sett en teknisk utveckling. Men än så länge finns det ju hyfsat gott om jobb, säger han.

Lärarna sitter säkert

Att många jobb inom industrin tagits över av maskiner har sedan länge varit ett faktum. Men Mats Lindgren menar att robotar eller datorer redan idag är redo att ta över mer högkvalificerade jobb.

– Det som de juniora revisorerna gör kan göras av datorer. Det gör att steget in till de mer högavlönande kunskapsjobben riskerar bli mycket större, säger han.

De som sitter säkert även i framtiden menar Lindgren är de med kreativa yrken. Han lyfter också upp läraryrket som något robotar kommer ha svårt att helt ta över.

– Att hantera 30 stökiga elever eller städa ett tonårsrum kommer inte en robot kunna göra. Däremot kan de redan dammsuga golv.

De som ligger i farozonen kan däremot vara människor med följande jobb:

Säljjobb och marknadsföring

Servicejobb, som till exempel receptionist och svara i telefon

Juristassistenter