Israel: Blir ingen stridspaus i Gaza

Publicerad 2024-01-24

Det blir ingen stridspaus i Gaza.

Så lyder beskedet från Israels regering efter rapporter om att ett längre krigsuppehåll kunde vara nära.

Följ ämnen
Israel

De senaste dagarna har det förekommit medieuppgifter om att Israel har föreslagit två månaders uppehåll i striderna i Gaza.

Två israeliska tjänstemän uppgav för Axios i måndags att de över 130 personerna som Hamas håller som gisslan i Gaza efter attacken mot Israel den 7 oktober skulle släppas mot en två månader lång paus i striderna.

Samtidigt skulle också mer nödhjälp komma in i det isolerade palestinska territoriet.

Uppgiften bekräftades dock aldrig från officiellt håll.

Ingen stridspaus

Men nu kommer besked från Israels regering: Det blir ingen stridspaus i Gaza, säger Ilana Stein, talesperson för regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Israel kommer inte ge upp målet om att förgöra Hamas, få hem alla ur gisslan och slå ut säkerhetshotet mot Israel från Gaza, säger hon.

– Det blir ingen vapenvila. Det har skett pauser tidigare i humanitärt syfte. Den överenskommelsen bröts av Hamas, säger Ilana Stein också, enligt Reuters.

Kört fast

Bara timmar före uttalandet från Ilana Stein publicerade Reuters uppgifter om att Israel och Hamas är överens om att en fångutväxling kan ske under ett 30 dagar långt eldupphör, men att förhandlingarna kört fast. Detta eftersom parterna inte kommer någon vart gällande en mer långsiktig lösning för att få slut på kriget i Gaza.

Reuters skriver att intensiva förhandlingar pågår under ledning av Qatar, USA och Egypten. Parterna pratar inte direkt med varandra – utan via medlare.

Enligt en av källorna, som har insyn i förhandlingsarbetet, har båda parter kommit överens om att en paus kan pågå i omkring 30 dagar, efter att Hamas först föreslagit en flera månader lång paus.

Sökt en ”paketlösning”

Därefter har Hamas, enligt sju källor, vägrat fortsätta samtalen om inte samtidiga förhandlingar om en mer permanent vapenvila påbörjas.

Israel har sökt förhandla om ett steg i taget – Hamas har sökt en ”paketlösning” med en permanent vapenvila innan dess att gisslan släpps, säger en palestinsk källa i artikeln.

Efter de första uppgifterna från Axios tidigare i veckan sa Hamas-talespersonen Sami Abu Zuhri att man är öppen för att diskutera ”ett slut på aggressionen och att ockupationsmakten helt lämnar Gazaremsan”, men att inget färdigt avtal finns.