Roger, 37, har ryggen full av döda vänner

Publicerad 2012-02-29

”En hel generation har gått förlorad på droger”

Roger Oskarsson, 37, från Hallonbergen bär femton ­döda barndomsvänner på sin rygg.

Nu tvingas han tatuera in namnet på ytterligare ett ­offer för drogerna.

Han och vännen Tommy ­Deogan, 33, har fått nog.

Roger Oskarssons driver Facebook-­sidan ”R.I.P. Hallonbergare”. I måndags började plötsligt kondoleanser att strömma in. Småbarnspappan Peter hade dött i en överdos på ett behandlingshem.

– Då fick det vara nog. Kommunen gör ingenting, och till slut har man nästan en hel generation som har gått förlorad på droger, ­säger Tommy Deogan, bror till Tony Deogan, som 2002 blev Sveriges första dödsoffer för fotbollshuliganismen.

I går kväll var Tommy och Roger tillbaka i sin barndoms Hallonbergen, för att tapetsera centrum med en påminnelse om de senaste årens många drogrelaterade dödsfall.

Men först ville Roger gå in på fritidsgården och hälsa på.

Stängt.

– Det är ju löjligt. Och klockan är inte ens halv tio på kvällen­. Då samlas ­alla här i centrum i stället, säger Tommy.

”29 döda”

”På 12 år har vi begravt 29 bröder och systrar. Alla var drogrelaterade. Alla var ifrån och barn av Hallonbergen”, står det på­ ­lapparna som han och Roger sätter upp. En av dem som stannar och läser är Sharon ­Tecle, 18, född och uppvuxen i Hallonbergen.

– Det är mycket hänga i centrum, mycket slagsmål vid fotbollsplan. Det är alltid piketbilar, alltid någon som ”becknar”. Nu har jag flyttat härifrån, säger hon.

En svart fläck

Kommunen har alltid sett Hallonbergen som Sundbybergs svarta fläck, enligt Tommy.

– Samtidigt tror jag inte att den sammanhållning som fanns bland oss ungar i Hallonbergen fanns på andra ställen i Sundbyberg. Men sedan förstörde ju drogerna väldigt mycket, och det är bara så synd om de unga som växer upp i dag, att de ska gå i samma fotspår, trots att de har facit i hand.