Filmerna du måste se på Stockholms filmfestival

Viktor Andersson/TT

Publicerad 2021-11-09

Jane Campions comeback-film, en helvild rockopera med Adam Driver och Marion Cotillard och ett erotiskt drama om lesbiska nunnor som lever farligt.

Här är filmerna som du inte få missa på Stockholms filmfestival.

The power of the dog

Årets mest efterlängtade västern-film går om en dryg månad att se på Netflix. Men Jane Campion, som prisas med Stockholm Lifetime Achivment Award på årets festival, är en regissör vars filmer förtjänar att ses på vita duken.

Året är 1925, platsen det vidsträckta Montana, och det är sent i vilda västern. Två kofösarbröder, mjukisen George och karlakarlen Phil, lever i syskonsymbios till dess att George gifter sig med en ensamstående mamma. Benedict Cumberbatch gör sin livs roll som den opålitlige alfahannen Phil.

Belfast

Hollywoodregissören Kenneth Branaghs svartvita tidsresa till sin barndoms Belfast har hyllats på festivaler och liknats vid Alfonso Cuaróns Oscarsprisade ”Roma”.

”Belfast” är en halvt självbiografisk skildring av en kärleksfull arbetarfamilj och den yngste sonen Buddys barndom under 1960-talets ”The troubles” – den mest intensiva och blodiga perioden under den långdragna konflikten på Nordirland. Inte minst har Jude Hill, som spelar nioårige Buddy, fått ögon att tåras och munnar att skratta.

Anette

En tuff ståuppkomiker som kör motorcykel och en världsberömd operasopran är skvallerpressens gullegrisar – men allt förändras när de får ett barn med en oväntad anatomi och en högst speciell talang.

Adam Driver och Marion Cotillard spelar omaka själsfränder i en tragisk Hollywoodromans à la ”A star is born”. ”Anette” är en musikal signerad den olycksförföljde franske filmskaparen Leos Carax och de experimentella bröderna Ron och Russel Mael i musikduon Sparks. Tanken var att ”Anette” skulle bli ett musikalbum men den växte till att bli en lika vild som poetisk rockopera.

Benedetta

Sex, religion, makt och våld konfronteras i den nederländske provokatören Paul Verhoevens film ”Benedetta”, som berättar historien om hur lesbiska nunnor straffades för sina synder av den patriarkala katolska kyrkan i 1600-talets pesthärjade Italien.

Historien kretsar kring en ung nunna som strävar efter att bli en del av sitt klosters maktelit men vars väg till makten tar en farlig omväg när hon börjar känna ohejdad åtrå till en av sina medsystrar. Inga tabun skonas i denna långt ifrån barntillåtna film som fäller en hård dom över historien.

Land

Robin Wright spelar själv huvudrollen i sin långfilmsdebut om en kvinna som efter en stor tragedi vänder stadslivet ryggen och installerar sig i ett ruckel mitt ute i ingenstans, där hon byter den smarta luren mot en yxa. ”Land” är en naturskön, tyst och meditativ film som porträtter människans grundläggande behov av stillhet och avskildhet i det vilda. Samtidigt är det berättelsen om en kvinna som tar sig vatten över huvudet när hon utan nödvändiga erfarenheter försöker leva i och av naturen.

Feathers

Det börjar som en socialrealistisk skildring av en familj i en egyptisk fabriksstad men slår plötsligt om till absurd komedi när mannen i familjen av misstag förvandlas till en höna under en trollerishow på ett barnkalas.

Omar El Zohairys skruvade film ”Feathers” blev kritikernas stora kärlek under kritikerveckan på filmfestivalen i Cannes, vilket resulterade i kritikerpriset – och i ett lika efterlängtat som välförtjänt internationellt erkännande av egyptisk film. ”Feathers” liknar ingen annan film på årets festival.

Brother's keeper

På en avlägsen internatskola i Anatolien blir tolvårige Memo plötsligt svårt sjuk. Hans jämnårige kompis Yusuf försöker förgäves få skolans lärare att förstå allvaret men uppgiften visar sig omöjlig i den strikta och våldsamma miljön. När en snöstorm drar in över skolan tycks allt hopp vara ute.

Turkiske regissören Ferit Karahans film ”Brother's keeper” är ett intensivt drama som utspelas under ett enda dygn, en drabbande film om två pojkars kamp mot klockan och mot blinda auktoriteter.