Trollen testar gränserna efter Musks Twitterköp

TT-Bloomberg

Publicerad 2022-10-29

Hur fri blir fågeln? Nu testar Twittertrollen gränserna efter Musks köp. Arkivbild.

Hatiska och rasistiska nättroll flockas på Twitter efter Elon Musks köp.

Enligt experter på sociala medier vill de testa gränserna, och hoppas på en ökad frihet med Musk som ägare.

– Det verkar som om den här gruppen tror att reglerna på ett magiskt vis har ändrats så fort han undertecknat kontraktet, säger Katie Harbath, expert med förflutet på Facebook, till Bloomberg.

Elon Musk sparkade de högsta cheferna direkt på fredagen då han övertog Twitter.

Moderering fråga för råd

Han skrev i en tweet på fredagskvällen att en ny grupp ska bildas som ska arbeta med frågan hur inlägg modereras, och att rådet ska utgöras av personer med vitt skilda synsätt.

”Inga större beslut om innehåll eller om att återigen tillåta konton kommer att fattas innan det rådet sammanträder”, skrev Musk.

Men trollen började ändå utmana varandra och tänja på gränserna direkt, konstaterar Rebekah Tromble, chef för The Institute for Data, Democracy, and Politics vid George Washington University.

– Tyvärr är ökningen av hatfulla uttalande förutsägbar. För de flesta av de här nättrollen är det ett spel. Men för andra, som politiska influerare, är hatfulla uttalanden ett sätt att öka sin publik och tjäna pengar. De ser detta som ett gyllene tillfälle, säger Rebekah Tromble till Bloomberg.

EU kan utgöra hinder

Men Musks ”befriande” av Twitterfågeln kan möta hinder i EU. EU-kommissionären Thierry Breton varnar för att fågeln kan flyga in i EU:s nät av regler för hur sociala medier modereras.

Allt från terrorpropaganda till reklam för farliga leksaker förbjuds i tvingande EU-regler. Han varnade Elon Musk redan i våras:

– Jag bryr mig inte om vad han gör utanför Europa. Men ska han in på den europeiska marknaden – här gäller reglerna, sade Thierry Breton till Bloomberg i april.

EU har vid flera tillfällen agerat mot teknikjättar som överträtt reglerna. EU:s regler syftar främst till att få bort otillåtet innehåll och reklam. Men vad som anses vara otillåtet varierar mellan de 27 länderna. Moderering av innehåll har alltid varit svårt för teknikjättarna, det innebär en blandning av datastyrd övervakning och mänsklig kontroll.

Elon Musk har i samband med Twitterköpet deklarerat att han har för avsikt att göra nedskärningar på 75 procent av personalstyrkan.