"Det hela är rätt så småtaskigt"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-12-13

Förre SEB-chefen Bo Ramfors talar ut CIA-anklagelserna

Före detta koncernchefen i SEB, Bo Ramfors, är förundrad över hur han kan pekas ut som CIA-informatör.

- Det hela har något lustig över sig. Jag trodde mitt namn var bortglömt sedan länge, säger Bo Ramfors till Ekonomi24.

- Jag har aldrig någonsin varit i närheten av sådana här sekretessgrejer, säger tidigare bankdirektören Bo Ramfors.

Ekonomi24 kunde tidigare i veckan avslöja att den före detta SEB-direktörerens namn fanns på en lista över CIA-informatörer som publicerats på en känd amerikansk sajt för underrättelsefrågor, Cryptome.org.

- När jag först hörde det så skrattade jag gott. Men jag tycker att det hela är rätt så infamt. Vem som helst kan ju anklaga vem som helst för att vara rapportör till CIA, säger Bo Ramfors.

Svårt att dementera

- Såtillvida känns det hela lite småtaskigt, eftersom det inte finns någon chans att med trovärdighet dementera detta, såtillvida man inte är en trovärdig person, vilket jag hoppas att jag är.

Ekonomi24 har talat med två personer, en historiker och en författare, som båda var för sig har arbetat ihop med den numera avlidne CIA-agenten Robert Crowley, som är den som uppges stå bakom listan.

De hävdar båda att listan är äkta och att den ursprungligen kommer från Crowley.

- Jag kände personligen Crowley. Namnen som har publicerats på Cryptome kommer från en lista som jag fick utskriven från Crowleys egen dator. Jag fick den 1996 då han skickade den till mig, säger författaren Gregory Douglas.

- Jag vet att med säkerhet att Crowley hade ett register i sin dator som bestod av ett stort antal personer som av CIA ansågs vara tillförlitliga källor, säger Walter Storch när han ombeds kommentera listan.

Storch är historiker och arbetade tillsammans med Robert Crowley mellan åren 1994 och 1996.

Hemliga transaktioner

- Bankmän kunde bidra med konfidentiell information om insättare i sina respektive länder, och de kunde också hjälpa till med hemliga penningtransaktioner mellan olika länder, säger Walter Storch.

- Den första uppgiften kan jag hålla med om, men inte den andra, säger Ramfors när han får höra Walter Storchs berättelse.

- Det är fullkomligt omöjligt att göra sådant. Framför allt för de som sitter högt upp i toppen på banken. De kan inte överföra en enda krona.

Han berättar också att han bara har varit i USA två eller tre gånger i hela sitt liv, och att den sista gången var i Newport 1980 då han var över och arbetade med den svenska båten som deltog i seglingstävlingen Americas Cup.

Aldrig under sina år i den svenska näringslivstoppen har han råkat ut för värvningsförsök från CIA.

- Nej, aldrig någonsin. Jag har aldrig varit i närheten av sådana här sekretessgrejer, och det är därför jag tycker det är så konstigt.

Bo Ramfors kommer dock med en gissning om hur hans namn kan ha hamnat på listan.

Toppnamn från näringslivet

- Jag var en gång 1991 inbjuden till ett möte med Bilderberggruppen. Jag tror att den som har tagit mitt namn, har tagit det från deltagarlistan för det mötet.

Bilderberggruppen är en diskussionsklubb vars medlemmar består av toppnamn från både näringsliv och politik från främst USA och Västeuropa. Namnet härstammar från Hotel de Bilderberg i Holland där första mötet hölls i maj 1954.

På mötet 1991 som Ramfors deltog i fanns det ytterligare två svenska representanter, Saabchefen Sten Gustafsson och ekonomen Lars Jonung. Dessa båda personer finns dock inte med på listan över påstådda CIA-källor.

Andreas Henriksson/Ekonomi24 (andreas.henriksson@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln