Så mycket höjs din hyra i år: ”Vi är inte nöjda”

Exklusiv lista: Alla hyreshöjningar i landet

Publicerad 2024-05-02

Årets hyresförhandlingar beskrivs som de tuffaste någonsin med höga krav från bägge parter.

Resultatet blev de högsta hyreshöjningarna på decennier – här kan du exklusivt se hela listan.

– Vi är inte nöjda, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har sammanställt hela listan över årets hyreshöjningar – för både privata och allmännyttiga fastighetsägare.

– Årets hyresförhandlingar är klara till 80 procent och då brukar vi räkna förhandlingarna som i princip klara, säger Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen.

I år höjdes hyrorna i snitt med cirka fem procent vilket Hyresgästföreningen anser är väldigt högt.

– Vi är inte nöjda med den här typen av höga höjningar. Men vi gjorde allt vi kunde. Vissa värdar ville ha upp emot 20 procents höjning. Då är de fem procenten vi kom överens om bättre, men det är fortfarande en extremt hög höjning.

”Låste sig tidigt”

Carl-Johan Bergström säger att det här var den svåraste hyresförhandlingen han hittills har deltagit i.

– Detta är elfte eller tolfte gången jag förhandlar och den här förhandlingsomgången har varit den tuffaste jag har varit med om. Fastighetsägarna låste sig tidigt vid ett väldigt högt yrkande.

I snitt yrkade värdarna, företrädda av Fastighetsägarna, på tolv procents höjning.

 Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

”Helt orimlig förväntansbild”

Anledningen till de höga yrkandena var kraftiga prisökningar på många utgiftsposter till följd av räntehöjningar och inflation.

– Förra året låg snittet på 4,1 procent och innan dess har det legat på cirka 2 procent. Under de goda åren pratade fastighetsägarna om att hyresgästerna måste ha en liten höjning för att säkra upp inför sämre tider. Nu är det sämre tider men hyresgästerna ska fortfarande ta hela smällen samtidigt som de redan kämpar med högre levnadskostnader.

Samtidigt är hyrorna värdarnas enda intäkter – har de något annat val än att höja?

– Självklart är det tufft för både värdarna och hyresgästerna. Men på kort tid vill man få täckning för alla ökade kostnader på en gång och allt ska komma från hyresgästerna. Det är en helt orimlig förväntansbild.

Carl-Johan Bergström säger att stämningen bland Hyresgästföreningens medlemmar är orolig.

– Fastighetsägarna har varit högljudda i debatten. De gick tidigt ut och krävde 12 procent och många har velat ha ännu mer. Det har skrämt många hyresgäster. Många kämpar för att få ekonomin att gå ihop efter dessa två år av inflation.

”Hyresgästerna får sämre boende”

Fastighetsägarna menar å sin sida att höjningarna blev för låga och varnar för att det i slutänden kan gå ut över hyresgästerna.

– Vi lade oss på 12 procent, inräknat hyresgästernas intresse. De kraftigt ökade driftskostnaderna är en ekonomisk realitet och hyran är hyresvärdens enda intäkt. Får man inte kostnadstäckning så kommer det att gå ut över hyresgästerna, som får ett sämre boende, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR.

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna.

Hyresgästföreningen anser att de vinster många fastighetsägare gjort de senaste åren borde möjliggöra för värdarna att hålla hyrorna nere?

– Det är ett återkommande och tröttsamt argument från deras sida. Vinsterna bygger på en värdeutveckling i fastighetsbeståndet sprunget ur en lågräntemiljö. Det är ett pappersvärde i bokföringen som varit högt och inget som har inneburit mer pengar att betala fjärrvärme och ränta till banken med.

Enligt Rikard Ljunggren är årets förhandlingar ett underbetyg till den så kallade trepartsöverenskommelsen, de stadgar som Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta har kommit överens om som vägledning i hyresförhandlingar.

– Om man hade följt trepartsöverenskommelsen borde höjningarna hamnat runt 12-14 procent i landet. Hyresgästföreningen har inte velat följa de riktlinjer vi gemensamt har satt upp.

TABELL: Alla hyreshöjningar – sök på kommun eller bolag