Det Elon Musk vill är att chefen ska få styra allt

Världens rikaste man sätter sig på svenska arbetare

Emma Hansson ordförande i IF Metall Stockholms län är strejkvakt utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp. Elon Musk, världens rikaste man, vägrar teckna svenskt kollektivavtal i Sverige

”Det är 50 år f. Kr. och hela Gallien är ockuperat av romarna … Hela Gallien? Nej! En liten by, som befolkas av envetna galler, vägrar att ge upp.”

Asterix och Obelix, ritade och berättade av René Goscinny och Albert Uderzo är nog den bästa bild av kamp mot överheten som skrivits. När män nu, enligt uppgift, tänker hela tiden på romarriket tycket jag att vi även kan skicka en tanke till deras motståndare.

Elon Musk har redan erövrat världen, Teslas framgångar är banbrytande. Hans hand vilar tungt över allt fler områden. Utan hans satelliter hade inte Ukraina kunnat kriga effektivt. Hans ”X”, tidigare Twitter, förändrar världspolitiken genom att lämna öppet för extremism och konspirationsteorier.

Och står nu i begrepp att erövra även rymden med sitt SpaceX.

Som världens rikaste man har Elon Musk en oerhörd makt över ekonomi, politik och den populärkultur som nu håller på att växa fram. Men även direkt över de tusentals arbetare som han har anställda.

Hans filosofi om makt verkar vara ganska enkel: den ska han behålla själv. Det övriga samhällets normer och värderingar rör honom inte i ryggen. Alla andra ska böja sig för hans vilja.

Det är en inställning till människor, till arbetslivet och ekonomin som vi känner igen sedan tiden innan demokratins genombrott i Sverige. När du som anställd i praktiken inte hade några rättigheter alls.

I USA är denna inställning till arbetare vanligare än i Sverige. Stora bolag, som Amazon och Tesla, försöker förhindra fackföreningar från att verka och vill inte teckna kollektivavtal. Att ge människor bra löner och villkor är man inte särskilt intresserade av och absolut inte något medinflytande.

Det är denna auktoritära modell, där din chef styr och du lyder, som Elon Musk nu vill importera även till Sverige. Och tro inte att det bara berör Tesla. Om Elon Musk kan vägra ta seden dit han kommer – och kommer undan med det – så lär fler bolag försöka.

I förlängningen handlar det även om ditt arbetsliv, din lön och hur du ska ha det på jobbet.

Men det handlar också om att övriga näringslivet, som i regel har kollektivavtal, ska kunna konkurera med Elon Musk på lika villkor. Intresset från svenska företag borde därför vara mist lika stort som för IF Metall att Tesla tecknar kollektivavtal.

Det är därför det är så viktigt att Asterix och Obelix och den by som IF Metall nu bygger får all hjälp de behöver. Allt fler fackförbund ansluter sig nu med olika sympatiåtgärder. Det är bra. Det är så solidaritet ska fungera.

Men du som läsare, medborgare och konsument har också en viktig roll. Din röst är viktig, i lunchrummet, på Facebook eller med en insändare. Solidaritet är viktig både i handling och ord.

Tesla vill omforma världen till sin avbild. Och hittills har han lyckats överallt där han dragit fram.

Överallt?

Nej, ett litet land, någonstans vid polcirkeln, vägrar ge upp.

Följ ämnen i artikeln