15 500 poliser ligger gömda i skatteparadis

Marianne Bernadotte, änka efter designprinsen Sigvard Bernadotte (1907-2002). Begärde självrättelse 2012 för en utländsk förmögenhet på 44 miljoner kronor, pengar som uppges komma från ett arv.

Sjukvården i Sverige fungerar fantastiskt väl med tanke på hur underbetald personalen är men jag har en vän som är sjuk på ett ganska komplicerat vis och då räcker inte resurserna.

Sedan har jag en bekant som varit polis länge och tjänar som en sjuksköterska, 25 000. Det är lustigt det där, att de som är mest grundläggande för vårt samhälle tjänar bland de sämsta. Enkel ekonomisk matematik förklarar varför – de är så många, det skulle bli enormt dyrt att höja lönerna.

Det är som populistpartier som lovar att ”höja pensionerna” – vi vet att det bara finns en trovärdig möjlighet och att bara ett parti skulle kunna leverera det. Och nästan ingen röstar på Vänsterpartiet eftersom hatet mot skatter är stort. Inte längre bara moderater, det har blivit folksport att krama sina jobbskatteavdrag som om de vore den sista kärleken i livet.

Socialdemokraterna vill inte föreslå breda höjda skatter, inte ens de avskaffade rikemansskatterna vågar man pilla på. Att förespråka skatter är själva motsatsen till populism, det är ett blysänkte på valdagen.

Å andra sidan har opinionsraset varit så stort att S inget borde ha att förlora på att testa återinförandet av bred välfärdspolitik med höjda skatter som en hörnsten. Vem vet, den progressiva medelklass som partiet jagat så hårt men förlorat på reformbrist och repressiv flyktingpolitik kanske skulle återvända?

Trots gyllene tider för villaägare saknas pengar i statskassan. Inte minst till att sätta fart på dataspelande grabbar som ser hur ambitiösa tjejer och hungriga invandrare flyger förbi dem på samhällstegen.

Det är i förbittringens och klassklyftornas obarmhärtiga ljus man måste se det frånstötande reportaget i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Programmet vände blicken från flyktingförläggningarna och tittade på samhällets riktiga problem: den ekonomiska

eliten och deras hav av pengar och privilegier.

Att gömma pengar i skatteparadis har blivit svårare på senare år och för att slippa jaga alla smitare erbjöd skattemyndigheten en chans att slippa åtal och straffavgifter om man hörde av sig och betalade sex års retroaktiv skatt.

Åtminstone 9 000 ängsliga skattesmitare nappade på det högst generösa erbjudandet, däribland en rad överklassfigurer och kungavänner som hukade för kamerorna och skammen.

Enligt ”Uppdrag gransknings” beräkningar går staten årligen miste om 7 miljarder. Vilket motsvarar 15 500 poliser (se lustig rubrik) eller sjuksköterskor inklusive sociala avgifter. Eller sex kustbevakningar. Eller drygt 19 000 undersköterskor. Och så vidare.

– Jag misstänker att ni bara gräver i kanterna av det som försiggår, sa skattejuristen Torsten Fensby i programmet och höftade att 500 miljarder ligger gömda i skatteparadis.

Vissa av oss blev illrött upprörda över hur överklassen stulit från offentliganställdas löner eller min sjuka väns möjlighet till specialistvård. Men bland landets borgerliga opinionsbildare rådde tystnad efter ”Uppdrag granskning”.

I många och allt växande kretsar ses det lika chict som fasanjakt att stjäla från välfärden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln