Unga betalar för vuxnas glidarliv

Publicerad 2014-02-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De som är födda på 90-talet har fått lära sig att om bara viljan finns kan du bli en ny Blondinbella.

Det påminner om Idol eller Melodifestivalen. På Arbetsförmedlingens hemsida kan unga läsa om hur de ska lyckas på en jobbaudition. Flera branscher använder sig av det nya fenomenet istället för intervjuer. Rollspel, deltävlingar och att presentera sig själv från en scen brukar ingå. Vissa klarar inte pressen - de börjar gråta när det väl gäller. En tjej berättar glatt om när hon vann. Hennes pris? En provanställning i butik.

Föräldrageneration hånar unga

I kvällens avsnitt av Aftonbladets “Partiprogrammet” diskuteras glidargenerationen 90-talisterna. Expressens Jenny Strömstedt skrev i en krönika att ungdomar födda på 1990-talet har en “känna efter-radar” för att undvika allt tråkigt och smärtsamt.

Så hånar en etablerad föräldrageneration unga som nu får sänkt studiebidrag för att betala deras skattesänkningar. Som har bostadsbrist, trångboddhet och segregation. Som går på jobbauditions och sover med mobilen under kudden för att inte missa en jobbchans.

Arbete är högsta drömmen

Jenny Strömstedt satte 90-talisternas glidarliv i kontrast till skidåkaren Emil Jönssons (född 1985) uthållighet. Experterna på området håller inte med. De som föddes på 90-talet verkar bli ovanligt disciplinerade, enligt en ungdomsforskare på Linnéuniversitetet.

I en studie som gjord av Kairos Future intervjuades 6500 ungdomar i elva olika länder, bland annat Sverige. På frågan vad unga drömmer om är svaret: ett fint hem och ett bra arbete. Allra längst ner på listan kommer glidarsaker som “slippa att arbeta” och “bli känd”.

En ny Blondinbella

Svenska ungdomar vill leva ett Svensson-liv. Samtidigt har 90-talisterna lärt sig att rabbla sin generations heliga budord: du kan bli vad du vill. Om viljan och ambitionen finns kan alla bli entreprenörer, en ny Blondinbella eller bostadsrättägare. Det är en hård krock med verklighetens sunkiga korttidskontrakt, timanställningar och höga arbetslöshet.

Glidargenerationen bloggar, letar bostäder och jobbar gratis som praktikanter. Pluggar, extraknäcker med dåliga villkor och arbetar ideellt.

De hör berättelser, nästan myter, om när arbetslöshet var något abstrakt. De slåss och svettas för att ta sig in i en stängd vuxenvärld.

Inte för att de är kåta på makt eller pengar.
Utan för att de måste kämpa för tryggheten deras föräldrar tyckte var självklart.

Linnea Swedenmark