Bloggen utmanar makten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-20

MIA GRÖNDAHL om den nya oppositionen i Egypten

Kareem Amer sitter isolerad i häkte, anklagad för att ha förolämpat islam och president Mubarak i sin blogg.

Nittonårige Ihab släpades i förra veckan iväg till en polisstation i Kairo. Han hade inte gjort sig skyldig till något brott. Men det hjälpte inte. En bindel sattes för Ihabs ögon och sedan blev han piskad, sparkad och slagen av flera poliser. Misshandeln varade i trettiosex timmar. En av poliserna roade sig med att filma det sadistiska övergreppet med sin mobilkamera. Men det var ett misstag. Den mobiltelefonen och tjugo andra polismobiler blev stulna på ett bröllop, och videon hamnade hos en bloggaktivist som skickade ut det explosiva materialet i cyberspace.

De politiska bloggarna blir fler och fler i ett land där pressen, med få undantag, är helt kontrollerad av Mubaraks regim. Bloggaktivisterna, som inte bara lämnar obekväma rapporter från verkligheten, utan även kallar till demonstrationer, börjar bli besvärande för den egyptiska regeringen. Inrikesminister Al Adly anklagar bloggarna för att ha satt igång en ”opatriotisk smutskampanj” mot landets poliskår, och varnar för att använda internet på ett sådant sätt att det kan äventyra landets säkerhet. Det är uppenbart att regimen bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna mot landets unga bloggare.

I november arresterades Kareem Amer. Kareem, tjugotvå år, sitter fortfarande isolerad i häkte och väntar på sin rättegång. Han är anklagad för att ha förolämpat islam och landets president Mubarak i sin kritiska blogg, ett brott som kan ge fem års fängelse. Vad som är djupt oroande är att Al Ahzar-universitetet, där Kareem studerade juridik, agerade åsiktspolis: avstängde honom från universitetet och anmälde hans blogg till åklagarmyndigheten.

Egypten respekterar inte yttrandefriheten. Egyptiska journalister kan bli arresterade vilken minut som helst. Det är en vetskap som förlamar många, att regimen ständigt har koll på dig och kan gripa dig när som helst. Men bloggarna har bestämt sig för att utmana enväldet.

”Vi tänker inte låta oss skrämmas!” säger Shahinaz Abdel Salam, som är bedrövad över hur makten har lyckats förvandla majoriteten av hennes landsmän till ängsliga ja-sägare.

Shahinaz största rädsla är att Egypten inte kommer att förändras, att enväldet, det korrupta systemet och undantagslagarna kommer att övertas av Gamal Mubarak, presidentens son, och fortsätta i flera decennier till.

Andra menar att situationen snabbt kan förändras, och pekar på strejkerna som pågår runt om i landet, senast ockuperade fjorton tusen textilarbetare statsägda fabriken Kafr El Dawwar i protest mot de låga lönerna. En nyhet som bloggarna, än en gång, var först med.

Hela vårt samhälle är på nedgång”, säger journalisten och veteranbloggaren Elijah Zarwan. ”Regeringen har försatt sig i en situation som inte ger dem mycket utrymme att lösa problemen på ett fredligt vis. Risken är att regimen kommer att slå tillbaka om den känner sig hotad.”

Mia Gröndahl (kultur@aftonbladet.se)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.