Biståndet – ett uselt påtryckningsmedel

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2012-01-02 | Publicerad 2011-12-29

Inpasset: Etiopien

Alemtsenay Brenany Abers jobbar deltid på ett tvätteri i Addis Abeba tillsammans med ett femtiotal andra kvinnor. Det har givit henne självkänsla och egen inkomst. Tvätteriet grundades med bistånd, Sida ställde upp med 250 000 kronor till tvättmaskiner, strykjärn och arbetsbord.

Svenska opinionsbildare vill nu ta brödet ur munnen på henne. Expressens Lotta Gröning, Reportrar utan gränsers ordförande Jesper Bengtsson, Dagens Nyheters och Aftonbladets ledarsidor är överens: Sverige måste använda biståndet som påtryckningsmedel för att få hem de oskyldigt dömda journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Aftonbladets reporter Peter Kadhammar ifrågasätter rent av hela biståndet. Vad är det för nytta att skänka pengar till länder som Tanzania och Etiopien, när de förblir fattiga år ut och år in, undrar han. Bättre då att låta dem sälja sina varor till Europa utan hinder (23 dec).

I själva verket har Etiopien och Tanzania de senaste tio åren uppnått imponerande resultat i tillväxt – långt över EU-snittet för utbildning och hälsa. När FN väger samman utvecklingsfaktorer i sitt Human Development Index, visar båda länderna en skarpare positiv trend än Sverige. Dessutom har de redan, sedan 2001, fritt blås att exportera allt utom vapen till EU.

Jag kan förstå att man i vanmakt greppar efter alla tänkbara sanktioner. Och om Sverige pumpade ner miljoner i fickorna på den etiopiska statsledningen hade det varit en sak.

Men till skillnad från EU, som ger en miljard om året i budgetstöd, har Sverige sedan 2005 lagt om biståndet på grund av den negativa politiska utvecklingen. Inget ges i budgetstöd. Istället kanaliseras biståndet, cirka en kvarts miljard om året, via enskilda organisationer och FN-organ. Det är ett sätt att gå runt statsmakten.

Till exempel la vi förra året 3,6 miljoner på ett skolprojekt för att förbättra kvaliteten i grundskolan, 585 000 på att utbilda ungdomar i ekologi och 3,9 miljoner på att skydda flickor från sexuellt våld. Vi bidrar till mödravård, jordbruksutveckling, hiv-information och projekt mot könsstympning.

Så, bästa biståndshotare: Vilka skolor vill ni lägga ner? Vem ska inte få mödravård? Hur många kvinnor ska sparkas från tvätteriet?

Petter Larsson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.