Liten katekes för de ännu vanmäktiga

Del 4: Ekonomi

Arbetar exakt så mycket som behövs. Foto: Thinkstock

Göran Greider om den borgerliga lögnapparaten - 115 år efter Strindbergs ”Liten katekes för underklassen”.

Vi lever i ett kapitalistiskt samhälle. Men är kapitalismen evig?

Svar: Den översta tredjedelen vill få oss att tro det. Men kapitalismen är runt sjuhundra år gammal. Den har en födelse. Den uppstod i norra Italien, spred sig sedan i cykler vidare över världen, med skiftande centra: Genua, Amsterdam, London, New York - och nu utforskar den till och med de underjordiska sjöarna under Arktis som varit i fred för människan i miljoner år. Men allt som har en födelse har också en död. Kapitalismen är dödlig. Den förblir vital bara så länge det finns fattiga att exploatera. Därför ligger det i kapitalets intresse att så länge som möjligt bevara fattigdomen i världen.

Men vill inte kapitalismen tvärtom göra oss alla rika?

Svar: Nej, bara några få av oss. 700 år av kapitalism borde ha lärt oss det.

Varför kastar då inte majoriteten av sig detta ok?

Svar: Därför att majoriteten fått lära sig att vi inte kan leva utan detta system. Det lärs ut i alla skolor och alla tidningar. Överklassen har varit smart och sett till att majoritetens liv är knutna till börser och pensionssparande i aktier. Människan föds fri, men växer upp till aktieägare.

Men då är väl samhällsekonomin felorganiserad?

Svar: Överklassen skyr all planering som kan förbättra majoritetens villkor. Men den gillar skatteplanering och transnationella företag som drivs som privata kommandoekonomier. Socialism för det översta skiktet! Kaotisk marknad för majoriteten!

Varför är arbetslösheten så hög?

Svar: Hög arbetslöshet har samma effekt som daglig läsning av Dagens Nyheters ledarsida: den skuldbelägger den enskilde för det som systemet är skyldigt till. Hög arbetslöshet är det översta skiktets mest effektiva sätt att kontrollera och tämja majoriteten. Även den som har ett jobb blir försiktig i sina krav när hen ser armén av arbetslösa.

Men måste inte alla arbeta mer och längre?

Svar: Vi borde arbeta mindre. Arbete i stora mängder är farligt för individen, samhället och biosfären. Myror arbetar bara exakt så mycket som de behöver.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.