Så här får du mer tur

Har du sju svåra år, är otursförföljd och är glaset alltid halvtomt? Är otur bara en slump, eller kan du göra något åt det?

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Tur är mer än bara slumpen. Det här säger forskningen – och det svenska folket om fenomenet tur.

Har du en känsla av att oturen förföljer dig? Eller är turen oftast på din sida? Det finns vissa faktorer som utmärker tursamma, och otursamma, människor. Lär du dig dem så kan du också få mer tur här i livet. Forskning visar att det inte främst är handen du blivit tilldelad som avgör om du har tur eller inte – det handlar om hur du spelar dina kort.

Nästan ingenting är slumpen

Begreppet tur är relativt svårdefinierat, men vi svenskar (och många utanför landets gränser) verkar vara överens om att tur är att vinna i lotterier eller utlottningar. 

Professor Richard Wiesman på Hertfordshire University har forskat på ämnet i över tio år och menar att endast ynka tio procent av livet faktiskt är slumpen. Resten handlar om beteenden, hur du ser på livet och om du är optimistiskt eller pessimistiskt lagd. 

Karta: Så mycket tur har svenskarna

Var i landet undviker man att gå under stegar? Vilka tycker att tur betyder att möta en partner? Hur tänker norrlänningar om grannen vinner?

Klicka runt på kartan för att se mer.

Ta i trä eller nycklar på bordet

Personer som anser sig ha mycket tur är exempelvis mer benägna att testa nya saker. De har också en förmåga att se möjligheter i situationer där andra inte gör det.

Vi svenskar verkar se oss själva som tursamma – mer än 60 procent upplever att de har mer eller lika mycket tur som andra. 

Ändå ägnar vi oss åt en hel del ritualer för att skydda oss mot otur. Över 20 procent undviker att lägga nycklar på bordet och nästan en fjärdedel tar i trä. 

Tre faktorer som kan påverka din tur

Lär du dig hantera vad som påverkar din tur kan du också bli en av de där tursamma människorna.

Optimism. Tursamma människor vet att de har tur, deras grundinställning är helt enkelt att det ska gå bra.
Hantera otur. Tursamma människor har inte alltid tur, men de hanterar sin otur på ett bättre sätt.
Magkänsla. Personer med tur har en stark och grundad intuition – de lyssnar på sin magkänsla.

Optimism – en grund för att lyckas

Tursamma människor vet att de har tur, deras grundinställning är helt enkelt att det ska gå bra. I Wiesmans forskning trodde cirka 80 procent av tursamma personer att de skulle ha en fantastisk semester nästa gång. Det här betyder också att när du tror att det inte finns någon chans för dig att lyckas, så är det inte sant. Du ser bara inte möjligheterna. Genom att försöka anamma en positiv inställning till livet i stort, kommer du också börja känna mer tur i vardagen.

Hantera din otur – få tur

Tursamma människor har inte alltid tur, men de hanterar sin otur på ett bättre sätt jämfört med personer med otur. De ser det positiva och tänker att i det långa loppet var detta det bästa som kunde hända – de ältar inte. Genom att hantera bakslag bättre kan du också träna på att se den större bilden, och därmed locka till dig mer tur. 

Fråga: Gör du något för att undvika otur?

Fånga möjligheterna – en framgångsfaktor

Personer som anser sig ha mycket tur är mer benägna att testa nya saker. De har också en förmåga att se möjligheter i situationer där andra inte gör det. Enligt forskningen handlar en stor del av denna inställning om att personer med tur har en stark och grundad intuition – de lyssnar på sin magkänsla. Därmed är de mer redo att utnyttja de tillfällen där möjligheter ges. Något som av oss andra kan ses som ren och skär tur, men som i själva verket är byggt på en hel del arbete.
Du kan alltså locka till dig mer tur genom att testa nya saker, våga ta chanser och lita på din magkänsla. 

Så kanske är det din tur nu?

Uppdaterad 2024-02-08 | Publicerad 2024-01-25

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka, Karl Sigrelius
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET