Stor guide: Hitta rätt tv i höst

Uppdaterad 2023-09-21 | Publicerad 2023-09-04

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Teknikutvecklingen står aldrig stilla. Särskilt tydligt är det när man tittar på den mest självklara möbeln i våra hem – tv:n.

– En ny tv som i dag kostar 10 000 kan vara många gånger bättre än motsvarande tv som kostade 20 000 kronor för fem eller tio år sedan, säger Urban Särnbrink.

Känns tv:n för liten, ser du inte bollen ordentligt när du kollar fotboll, eller tycker du filmen verkar grynig och grötig när du tittar? Då kan det vara läge att köpa en ny tv.

– Det händer mycket på ett par år och vill man ta del av den senaste tekniken kanske det är dags att börja titta efter en ny tv. Fundera över vad du tycker är viktigt, kom sedan in i en av våra butiker för att se skillnaderna mellan de olika tv-apparaterna i verkligheten, säger Urban Särnbrink på Elon Ljud & Bild.

Urban Särnbrink har jobbat med att sälja tv-apparater i ända sedan 1980-talet. I dag är han butikschef på Elon Ljud & Bild i Örebro.

– Det har varit en jätteutveckling på tv-apparater, bildkvalitet och storlek sedan jag började. Något som är spännande är att en ny tv som i dag kostar 10 000 kan vara många gånger bättre än motsvarande tv som kostade 20 000 kronor för fem- eller tio år sedan, säger Urban Särnbrink.

Urban Särnbrink tipsar om hur du hittar rätt i tv-djungeln.

Men att köpa en tv i dag kan också vara en utmaning – läser man mer om en viss tv-modell möts man alltid av en mängd tekniska termer. Många begrepp är gemensamma för alla tv-apparater, medan många termer är unika för de olika tv-tillverkarna – allt för att sticka ut i konkurrensen och för att marknadsföra nya funktioner eller egenskaper.

– Just dessa unika begrepp kan göra köpet lite extra förvirrande. Tycker man att teknik är lite kul så räcker det i de allra flesta fall att hålla koll på de gemensamma termerna. För de allra flesta är det faktiskt så tekniken bakom skärmen inte är så intressant, utan det är hur bilden på tv:n ser ut och känns som avgör om det blir ett köp eller inte.

De viktigaste begreppen

De viktigaste begreppen att hålla koll på är: upplösning, uppdateringsfrekvens, storlek och skärmtyp. Här följer en kort genomgång – klicka på pilarna under faktarutan för att bekanta dig med begreppen

Okej – nu har vi gått igenom grunderna. Då är det dags att titta vilka tv-apparater det finns på marknaden och vad du egentligen får för pengarna. För att underlätta har vi delat upp tv-apparaterna från 5 000 till 50 000 kronor.

– Oavsett din budget så kan du få mycket för pengarna och vi på Elon Ljud & Bild hjälper dig hitta rätt tv för dig. Vill man göra ett klipp när man köper en tv är mitt tips att titta på förra årets modeller, fjolårsmodellerna är ofta lite billigare än årets nyheter, samtidigt som det inte är jättestora skillnader mot årets apparater, säger Urban Särnbrink.

Under 5 000 är en vanlig prisklass om man letar efter en tv till husvagnen eller sommarstugan. Det finns bra tv-apparater under 5 000 kronor, även om det senaste årets inflation gör att apparater som tidigare låg under 5 000 kronor snarare ligger runt 6 000 kronor nu.

–  Även om din budget är begränsad tycker jag att du ska leta efter tv-apparater med 4K i upplösning. Men du får vara beredd att kompromissa i storleken, 40 tum-43 tum är rimligt att förvänta dig.

Ett exempel på en vettig modell för vardagsrummet kan vara Panasonic 40 tum - TX-40MS490E, som ligger strax över 5 000 kronor.

– En helt klart vettig budget-tv, säger Urban Särnbrink.

En ganska vanlig budget för en ny tv är 10 000 kronor. Du får i dag en upplösning på 4K och skärmstorlekar upp till 65 tum. Men mer påkostad teknik, som QLED och OLED ligger oftast utanför det här prisspannet, om du inte väljer att gå ner i skärmstorleken. Uppdateringsfrekvensen ligger också vanligtvis på 60 hz. Är man en gamer eller sportfantast så är det värt att gå upp en eller två prisklasser.

–  I den här prisklassen säljer vi oftast tv-apparater som är 55 tum, säger Urban Särnbrink.

Ett exempel som Urban lyfter fram i den här prisklassen är Samsung 55 tum - TU55CU8005KXXC.

–  Då får du en tunn och slimmad och bra smart-tv, som passar till ett vardagsrum där det inte behöver vara en jätteskärm.

Under 15 000 kronor är ett väldigt populärt segment – här finns tv-apparater med 4K i upplösning och uppdateringsfrekvens på 120 hz, av typerna QLED och OLED. Så det går absolut att få en tv som har egenskaper som är håller för film, tv-spel och sport. Dock är hamnar troligen skärmstorleken på 55 tum om du väljer de mer avancerade tekniska förmågorna.

Ett exempel i den här prisklassen är Samsung 75 tum - TU75CU8005KXXC.

–  Med 75 tum så funkar tv:n i det lite större vardagsrummet, samtidigt som den är tunn och har en bra skärm, säger Urban Särnbrink.

Ett annat exempel är TCL 55C849 QLED 55 tum.

– Det är en fin premium-tv, som med en uppdateringsfrekvens på 144 hz är perfekt för gaming och film.

I den här prisklassen kan du hitta tv-apparater som har många av de allra bästa egenskaperna som finns tillgängliga just nu. Om du ska välja OLED eller QLED är en smaksak. Skärmarna har 4K och 120 hz i uppdateringsfrekvens och storlekarna kan nå upp ända till 75 tum, även om 55 tum och 65 tum är rimligare att förvänta sig.

– En tv i den här prisklassen kan tillfredsställa de flesta krav du kan ha i dag, oavsett om du är en gamer, gillar sport eller film.

Ett exempel är Samsung 65 tum - QE65S95BATXXC.

– Då får du en oled-skärm som levererar väldigt bra bildkvalitet. Det är ett klipp för storleken och typ av tv.

Strax över budgeten på 20 000 kronor hittar du en riktigt fin tv från LG: LG 55 tum - OLED55B36LA.AEU.

I den här prisklassen hittar du de absolut bästa tv-apparaterna. De flesta tillverkare i den här prisklassen rör sig nu mot OLED-tekniken för skärmar, vilket ger oöverträffad detaljrikedom och färgbalans. Du får också mest för pengarna här om du väljer 4K-upplösning, även om några modeller finns i 8K.

– Här hittar vi tv-apparaterna för filmnörden eller sportfantasten som inte nöjer sig med något annat än det absolut bästa

Ett exempel i den här prisklassen är LG 65 tum - OLED65C36LA.AEU.

–  Tv-apparater i den här prisklassen, runt 30 000 kronor och uppåt, intresserar mest kunder som läst på innan de kommer in i butiken och vill ha årets modell.

Under 2022 och början av 2023 var den dyraste tv:n som fanns att köpa genom Elon Ljud och Bilds webbutik LG OLED97G2. Det är en enorm 97 tums oled-tv för 269 000, vilket går att jämföra med nypriset på en bil eller kontantinsatsen för en lägenhet.

– Det säljs inte jättemånga sådana tv-apparater i den prisklassen.

Runt 100 000 finns tv-apparater som har många av de bästa egenskaperna som för under 50 000, men även med upplösningen 8K och i storleken 75 tum och större.

Ett exempel är Samsung 85 tum - TQ85QN900CTXXC, som ligger en bit över 100 000 kronor.

– Den har en väldigt behaglig bild, vilket den såklart ska ha. Det är en tv för den som vill ha det bästa och pengar inte spelar någon roll, säger Urban Särnbrink.

Diskreta högtalare eller varför inte en soundbar? Det finns många sätt att ta ljudet till nästa nivå.

Dagens tv-apparater är tunnare än någonsin. Det innebär att det finns betydligt mindre utrymme för högtalare. Då kan det vara läge att köpa till ett externt ljudsystem, för ljudet är som bekant halva upplevelsen när man tittar på film.

En subwoofer ger extra kraft till ljudet.

– Soundbar med en subwoofer är den mest populära metoden för att bättra på ljudet. Vill man inte ha en subwoofer, som alltså är en extra högtalarlåda som står för de riktigt dova och kraftiga basljuden, så kan det också räcka långt med enbart en soundbar, som erbjuder rejält uppgraderat ljud jämfört med det vanliga tv-ljudet. De lite vassare modellerna har även ett bra surroundljud.

Två av de mest populära märkena inom soundbars i dag är JBL och Samsung som erbjuder flera olika design- och prisalternativ. Bland annat finns den stilrena JBL Cinema SB170 som kommer med inbyggd Dolby Digital. Denna teknik ger en kristallklar ljudkvalitet och realistiskt surroundljud, vilket gör att du känner dig som om du är mitt i filmens handling.

Om man vill gå upp lite i pris och få ett ännu bättre ljud rekommenderar Urban Särnbrink ett  system från Harman Kardon.

–  Det kan man bygga ut i flera rum, ansluta subwoofer och surround högtalare trådlöst. Allt går att göra i sin egen takt, så vill man inte från början ha till exempel en subwoofer, går det att köpa till i efterhand.

Visste du?

När du köper en tv och ljudsystem från Elon Ljud & Bild kan du få hjälp med hemleverans och installation. Då gäller även 50 % RUT-avdrag av arbetskostnaden.

Läs fler artiklar från Elon Ljud & Bild

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET